El secretari general d'UGT, Camil Ros, considera que el 21-D serà un "simulacre de referèndum", ja que s'interpretaran els resultats en funció de quants vots hauria obtingut el sí, el no i l'espai d'entremig. En una entrevista a l'ACN, el líder sindical ha considerat que la cita electoral "ens donarà una foto" que "ha de fer reflexionar el govern de l'Estat".

A partir d'aquí, cal que els polítics "seguin a negociar" i "tard o d'hora s'haurà de votar", defensa el secretari general. Ros reclama l'alliberament dels presos i fa una crida a la participació de cara als comicis electorals perquè se superi l'històric 77,5% del 27-S. D'altra banda, el líder d'UGT reclama als partits que, tot i l'excepcionalitat del moment, no oblidin l'agenda social. "Els que surtin escollits ho seran per una legislatura, no per 15 dies, i és important saber què proposen més enllà de la relació Catalunya-Espanya", ha assegurat.

"No votem un referèndum, el 21-D, però té un punt de referèndum, com a mínim tindrem un simulacre de foto de referèndum", constata. El líder de la UGT posa de manifest que, un cop se sàpiguen els resultats de les eleccions del 21 de desembre, els resultats es llegiran en clau del suport a la independència.

"Es mirarà més això que si un partit puja més que un altre", ha assegurat. "Les eleccions ens donaran la foto de com estem ara, i a partir d'aquí cal negociar. I evidentment a les societats democràtiques els canvis legislatius importants, de Constitució o d'Estatuts, es fan votant, així que tard o d'hora s'haurà de votar", ha afegit. 

Ros ha recordat que la UGT defensa el dret a decidir en un sentit ampli, i aquí "hi cap el referèndum". "El problema polític Catalunya – Espanya s'ha de resoldre votant", insisteix. El secretari general de la UGT subratlla que "el xoc de trens" ja s'ha produït i s'han vist les conseqüències en un sentit i en un altre, així que "ara amb més raó s'ha de poder votar amb normalitat", com ja s'ha fet en altres països. 

Pel que fa a la participació, Ros fa una crida perquè sigui massiva i hi hagi una nova "demostració de civisme de la societat catalana". En aquest sentit, Ros desitja que la participació superi el 80%: "El 21-D ha vingut com ha vingut, però està aquí, i nosaltres diem, des del màxim respecte als posicionaments individuals, que tothom ha d'anar a votar de manera clara". 

La convocatòria electoral ha deixat la Taula per la Democràcia en "stand-by" a menys que hi hagi "atacs als drets i les llibertats", assenyala Ros. I és que en campanyes electorals, la UGT no fa "cap activitat que pugui ser relacionada amb la política". La Taula per la Democràcia és una organització transversal amb una quarantena d'entitats, entre les quals també hi ha patronals, universitats, l'ANC o Òmnium, entre altres. 

Finalment, Ros ha demanat als partits que no oblidin l'agenda social. A tall d'exemple, el líder sindical reclama saber quines propostes tenen per lluitar contra la precarietat laboral i la pobresa.