El conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha negat haver passat la responsabilitat als directors dels centres educatius arran de la carta que els hi va enviar instant-los a no canviar els plans lingüístics després que es fes pública la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió. Així ho ha afirmat aquest dimecres a la sessió de control al Govern al ser pressionat per Vox, que l'ha amenaçat amb dur-lo als tribunals.

"Nosaltres, els demòcrates i els republicans, creiem en els nostres mestres. I no els passarem cap tipus de responsabilitat. Qui diu això està desinformat", ha respost al portaveu de Vox, Joan Garriga. El conseller ha explicat que l'aprenentatge de llengües "no va de quotes", sinó de "pedagogia", i ha reivindicat que "davant les seves amenaces, més democràcia i a Catalunya l'escola en català".

Abans, en la seva intervenció, el portaveu de Vox havia acusat Cambray de ser un "instigador de delictes" per "haver demanat als directors que incompleixin la sentència del Tribunal Suprem". També l'ha qualificat d'"antipedagog", de "lliberticida" i d'"hispanòfob". I ha advertit: "Quan Vox governi a Espanya acabarem amb la llei d'immersió". Pel que fa al present, ha promès portar-lo als tribunals si no acata la sentència "per vocació, devoció i obligació".

La ironia de Cambray

El conseller ha respost també que al grup de Vox li agradaria que el Parlament fos un tribunal "amb jutges amics seus que prenguessin decisions al marge de la realitat i els criteris pedagògics", en el que ha estat una clara crítica a la sentència de l'alt tribunal espanyol.

Responent també a l'acusació que sovint fa l'espanyolisme sobre que els nens catalans no surten amb bon nivell de castellà, el conseller ha ironitzat constatant que havia entès la intervenció de Garriga (que òbviament ha sigut en castellà) havent sigut alumne de la immersió.

Garriga demana consens

Per la seva banda, en una altra pregunta, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha reivindicat "la nova etapa de política lingüística" que està impulsant el Govern i que, segons ha dit, té l'objectiu de "normalitzar la situació del català". 

En aquest sentit, Garriga ha cridat a buscar el consens per fer un nou pacte nacional per la llengua i a no caure en un "alarmisme estèril que ens porti al desànim". També ha demanat no fer de la llengua una eina per la "conflictivitat".

Ho ha dit després d'explicar que el Govern va reunir a finals d'octubre la Comissió Tècnica de Política Lingüística, en la qual es van exposar dades que impliquen una "tendència a la baixa de la llengua catalana" i, conseqüentment, es va presentar un pla per incrementar l'ús del català en els centres educatius.

 

Imatge principal: el conseller d'Educació, Josep González Cambray, a la sessió de control al Govern / Foto: Sergi Alcàzar