La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat reprendre el diàleg a Catalunya malgrat l'actual conjuntura política, social i econòmica per la crisi del coronavirus, perquè el problema "segueix allà" i l'Executiu de Pedro Sánchez "no fuig" dels problemes sinó que "els afronta".

En una entrevista amb EFE, coincidint amb el final de l'estat d'alarma, Calvo remarca que el fonamental ara per al Govern és la reconstrucció social i econòmica i que preferiria estar centrat "només en això", però al mateix temps reconeix que "la principal obligació" d'un polític "és no perdre-la la cara a la realitat" encara que no li agradi.

Calvo ha recordat que malgrat el parèntesi en el conflicte català que s'ha viscut durant la pandèmia i els tres mesos d'estat d'alarma, el problema no ha desaparegut, les forces polítiques independentistes continuen governant a Catalunya i conserven un gran suport ciutadà.

Com a exemple que el problema "no ha desaparegut", ha citat algunes manifestacions de polítics independentistes en aquests mesos, assegurant que si Catalunya hagués estat independent no s'haurien registrat morts per coronavirus en la comunitat.

"Això ho hem sentit, així que el problema segueix allà", ha destacat Calvo, que ha insistit que el Govern no defuig la realitat, sinó que l'afronta, a diferència -ha dit- de l'anterior Govern de Mariano Rajoy.

Un PP que, ha recordat, s'ha quedat amb una representació mínima a Catalunya, reflex de l'opinió que genera entre els catalans la seva falta de compromís amb la comunitat.

"Al govern se li podran criticar moltes coses, però que som un Govern que afronta la realitat amb prudència i amb valor, ningú no se'l pot negar", ha insistit la vicepresidenta, que s'ha felicitat que durant el mandat de Sánchez el Ejecutivo independentista català "no s'hagi saltat ni una sola norma".

Amb aquest escenari, la 'numero dos' del Govern ha apostat per reprendre el diàleg amb el Govern, fins i tot aquest proper mes de juliol com ha proposat ERC, soci de l'Executiu en el Congrés.

Una proposta de diàleg immediat que, tanmateix, ha estat rebutjada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que prefereix esperar.

Mentre ERC i JxCat es posen d'acord, Calvo ha advocat per dialogar amb claredat i "sense trampes" encara que es parteixi de posicions antagòniques

"Nosaltres estem esperant, per nosaltres no hi ha cap problema", ha remarcat la vicepresidenta, que espera una resposta conjunta dels dos partits catalans abans de fixar una data