La vicepresidenta del Govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ha proposat avui una reforma del Codi Penal i de la Llei d'Enjudiciament Criminal per garantir que els tipus penals no es posin "en risc" a través de la interpretació dels jutges.

L'objectiu de la reforma és que els tipus penals de les agressions sexuals no depenguin de les interpretacions legals. La ministra ho ha dit aquest dimarts en la seva compareixença en la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats, durant la qual ha proposat "com a lema substantiu" la màxima de "si una dona no diu sí expressament, totes les altres coses és no".

"Allà és on és preservada la seva autonomia, la seva llibertat, i el respecte a la seva persona i a la seva sexualitat", ha defensat Calvo, que s'ha referit a països com Suècia i Alemanya, que han introduït aquestes modificacions en els seus codis penals.

Incloure la perspectiva de gènere

Segons la vicepresidenta del Govern espanyol, és necessari millorar "algunes circumstàncies" de la llei d'enjudiciament criminal, una cosa que l'Executiu farà a través de la incorporació de juristes feministes "allunyades de la perspectiva de gènere", per poder tenir una "revisió resolgui".

Ho farà així perquè -ha argumentat- les dones també tenim dret com a ciutadanes, en un país democràtic, a opinar i a proposar reformes que ens siguin favorables en l'ordre del complimento de les nostres exigències i seguretat.

Acompanyar millor les dones víctimes

I també perquè "no podem tornar a passar per cap espai on, a través de la interpretació, s'entengui que el que és un gravíssim delicte contra nosaltres", no es consideri com a tal.

A més, ha dit que "amb el respecte a causa del ministeri fiscal", el Govern espanyol està "reflexionant" sobre com acompanyar millor a les dones víctimes en les seves defenses, a causa de les situacions "complicadíssimes" a què en ocasions s'enfronten les víctimes des que ho són fins que poden tenir una sentència justa i restitutòria dels drets que els han estat atropellats.

"Millorarem en aquest àmbit perquè la realitat ens demostra que hi ha molt a millorar perquè les dones se sentin segures en un moment tràgic que és quan s'han convertit en víctimes", ha subratllat.