Mentre el president Quim Torra vol posar autodeterminació i amnistia sobre la taula des del primer dia, la Moncloa es mou en uns altres paràmetres. Aquest divendres, la vicepresidenta Carmen Calvo ha defensat que el més “lògic” seria començar per una “reflexió de diagnòstic” de per què s’ha arribat fins on s’ha arribat. La dirigent socialista ha vaticinat que “el dia 26 inaugurem una etapa nova i millor per a Catalunya però també per a Espanya”, i ha tornat a tancar la porta a eventuals mediadors, perquè amb els que hi ha és “més que suficient. Calvo serà una de les integrants del fòrum de diàleg bilateral .

En una atenció als mitjans des de la Moncloa, abans de reunir-se amb els delegats del govern espanyol, Carmen Calvo ha vaticinat que, amb la constitució de la mesa, “el que fem és començar una etapa radicalment diferent”, i que “ni l’independentisme pot actuar com ha actuat ni la política del govern d’Espanya pot estar en l’abandonament absolut dels interessos de Catalunya, com va fer el PP fins a la sentència del 14 d’octubre”. Ha dit que aquesta sentència “és una herència de la dreta més antipolítica i menys comprensiva del títol vuitè de la Constitució”.

Pel que fa al contingut de la mesa de diàleg, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha assegurat que el més “lògic” seria començar per una “reflexió del diagnòstic”, de “com s’ha arribat fins aquest punt”. Ha acusat el PP d’haver “encès la metxa” recollint firmes contra l’Estatut i “portant-ho tot als tribunals”. No obstant això, ha assegurat que les coses canviaran: “Això és passat. Sobre aquest passat cal reflexionar i construir un espai de coordinació, de lleialtat i de retrobament. Catalunya espera solucions”.

Preguntada per l'exigència d'un mediador internacional per part del president Torra, la membre de la delegació espanyola ha assegurat que “l’acreditació que tenim els qui formem part dels dos governs és més que suficient per a allò que hàgim de dir, dialogar i acordar”. Calvo ha insistit: “Estem asseguts els qui representem Catalunya en termes autonòmics i Espanya en termes nacionals. Més que suficient que siguem els qui serem allà”.