Cada cop es van coneixent més detalls de la mesa de diàleg i negociació entre l'Estat i la Generalitat. Primer, aquest matí s'ha confirmat la data del dimecres 26 de febrer per a la seva primera reunió. Un parell d'hores després s'ha donat a conèixer al complet l'equip negociador del govern espanyol. Als noms de Pablo Iglesias i Manuel Castells, s'hi sumen Carmen CalvoCarolina Darias i Salvador Illa. D'aquesta manera, amb aquest joc d'equilibris, estaran representades totes les formacions: el PSOE, el PSC, Podemos i Catalunya en Comú.

Ara per ara, els equips encara estan perfilant la resta de detalls de la primera reunió de la mesa, que ja s'hauria d'haver constituït a finals de gener. De moment només es coneixen integrants de la delegació espanyola, i falta per conèixer els membres de l'equip negociador de la Generalitat, on previsiblement estarà el vicepresident Pere Aragonès. També se sap que aquesta primera reunió estarà encapçalada pels presidents Torra i Sánchez. Falta per saber l'ordre del dia de la primera reunió, que s'està negociant.

En la carta de resposta, el president espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que, després d’haver estar els equips “en comunicació permanent”, “els sembla perfecte” poder convocar la primera reunió el dimecres 26 al Palau de La Moncloa. “Tots sabem que és necessari el diàleg i aquesta ha de ser la legislatura que el promogui”, escrivia Pedro Sánchez, que afegia: “Aquest és l’esperit que volem transmetre a aquesta mesa en què tantes esperances tenen dipositades tots els ciutadans i ciutadanes”. En la missiva, el dirigent socialista reiterava la seva “voluntat sincera de dialogar i acordar” per tornar “al moment en què els camins van separar-se i les raons i els arguments van deixar d’escoltar-se”.

En la carta inicial, el president Torra rebatia que fer propostes de data de reunió a través dels mitjans de comunicació, sense haver pactat abans l'agenda, no és la manera de mostrar que es vulgui "un diàleg honest i fructífer". No obstant això, mostrava la seva disposició a reunir-se com més aviat millor i proposava cinc dates alternatives a la del dilluns 24 de febrer. Pel que fa al contingut de la reunió, Torra avançava que vol tractar sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió, així com una proposta de "mediació internacional".