Lluny de fer marxa enrere en les paraules de Pedro Sánchez, reivindicat el seu control de la Fiscalia per extradir Carles Puigdemont, Carmen Calvo li ha donat un cop a l’esquena. Malgrat les crítiques dels mateixos fiscals, la vicepresidenta en funcions ha recordat que és el govern espanyol qui nomena la fiscal general de l’Estat i que no és “poder judicial”. D’aquesta manera, la dirigent socialista ha rebutjat que hi hagi una intromissió en la separació de poders. Ha volgut deixar clar que el president a l’exili, com la resta de ciutadans, és “igual davant la llei”.

“El fiscal general de l’Estat qui el nomena a Espanya? El govern”, ha justificat Carmen Calvo aquest dimecres, en una atenció als mitjans de comunicació. Ha subratllat que és així “a Espanya i a la resta de democràcies també”. En aquest sentit, ha assegurat que el ministeri públic “estant enquadrat en l’àmbit del poder judicial, no és poder judicial”. I ha insistit sobre això: “Té un vincle important amb les decisions de política criminal del govern en totes les democràcies del món”. Segons la dirigent socialista, Sánchez ha dit que “tots som iguals davant la llei”.

D’aquesta manera, la vicepresidenta en funcions ha rebutjat comentar les crítiques de les principals associacions de fiscals espanyoles. I també ha tornat a enviar un missatge a Bèlgica. “Li demanem a una altra democràcia europea que tots estem a l’altura” i, per tant, faciliti l’entrega de Carles Puigdemont a la justícia espanyola, ha reclamat.

Pel que fa al decret llei que habilita l’Estat a tancar webs i xarxes en cas de desordres públics, sense necessitat d’autorització judicial, Calvo ha defensat que és una norma “per a protegir drets i garantir la seguretat en el maneig de dades”.

Les associacions es queixen

La Unió Progressista de Fiscals ha rebatut les declaracions del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i ha defensat que “el ministeri fiscal és autònom del govern, de qualsevol govern”.  L'associació professional ha afirmat que l’executiu “no pot donar ordres a la fiscal general”. “Que quedi clar”, ha insistit l’associació a Twitter. 

Per la seva banda, l'Associació de Fiscals (AF)  "recorda" a Sánchez en un tuit "que la Fiscalia és independent i no compleix ordres de l'Executiu", sinó que "només depèn de la legalitat". A més, ha afegit que "aquestes manifestacions no s'ajusten a la realitat i generen en la ciutadania una confusió inacceptable".