La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha descartat aquest dimarts el confinament domiciliari de la població i ha demanat esperar fins al proper 9 de novembre per veure quin és l'impacte de les mesures actuals adoptades per les comunitats autònomes. Aquell dia és quan acaba el primer estat d'alarma i entra en vigor la pròrroga de sis mesos.

"No avancem fases", ha insistit Calvo en una entrevista a Canal Sur Radio, després de ser qüestionada per la petició d'Astúries d'un confinament de 15 dies. "Intentarem que això no arribi. Serem com sempre contundents i prudents alhora", ha afegit.

En aquest sentit, la vicepresidenta s'ha remès a les mesures que restringeixen la mobilitat nocturna i entre territoris per veure si donen "resultats". Això sí, Calvo ha reconegut que és "comprensible" que hi hagi comunitats autònomes que tinguin "propostes" i actuïn en l'àmbit de les seves competències.

Amb tot, ha recordat que des del punt de vista jurídic un "confinament d'aquesta naturalesa" només pot ser decretat per l'Executiu central. "Com a govern pensem que estem encara verificant com funcionen les mesures que hem pres. Donem una mica de temps per veure què passa els propers dies", ha afegit.

Suport de Vox a les protestes

D'altra banda, Calvo s'ha referit als aldarulls en diverses ciutats en protesta contra les limitacions per combatre el virus i ha instat a la "responsabilitat i la solidaritat" amb els "compatriotes que estan a l'UCI" i amb el "personal sanitari" que manté "dia a dia la població".

"No podem tenir gent activant les irresponsabilitats més grans, els pitjors sentiments. No ens agrada que els radicals i violents aprofitin un buit de tensió i vida complexa. Demanem a tota la classe política la seva condemna i un comportament exemplar", ha assegurat.

Així, i després d'incidir que Espanya és un "rigorós estat de dret", Calvo ha carregat contra Vox per haver "dit una cosa i la contrària". "Ha animat i comprès (les protestes) i després han rectificat i han dit que són els sectors de la població que més a prop estan d'aquest govern els que s'han rebel·lat. És una contradicció absurda", ha afirmat.

Segons el seu parer, "no seria acceptable que cap responsable polític, en una situació tan complicada", es dediqués a agitar "sentiments i situacions inquietants i perilloses". "Cadascú respondrà de les seves responsabilitats", ha conclòs.