La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha transmès la negativa a negociar un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya assegurant que aquest dret no està previst “en cap de les democràcies amb que es compara Espanya”, però en un intent de defensar el seu posicionament ha arribat a afirmar que en el cas d’Escòcia “no hi va haver cap referèndum pactat”, malgrat que sí que va tenir lloc i de comú acord entre els governs britànic i escocès.

Entrevistada a El Món a Rac1, la vicepresidenta ha volgut justificar la seva peculiar visió assegurant que a l’aleshores primer ministre, David Cameron “se li va anar de les mans la situació”, i que ara encara s’ha ficat en una situació pitjor al permetre el referèndum del Brexit.

Calvo, que ha descartat cap paral·lelisme entre Catalunya i Escòcia i el Quebec, ha recordat  que recentment s’han rebutjat peticions de referèndums a Texas per part dels Estats Units; a Baviera per part d’Alemanya i a la Padània per part d’Itàlia. A més, ha insistit que el dret d’autodeterminació està només previst “per a processos colonials” i que la celebració d’un referèndum d’aquestes característiques suposaria “la negació del subjecte polític del qual partim", en referència a Espanya.

"En cap constitució de les democràcies amb que Espanya es compara no hi ha possibilitat de referèndum per a la ruptura", ha reiterat Calvo. A més ha volgut sustentar la negativa del Govern espanyol a permetre un referèndum d’autodeterminació en el fet que la Constitució “es va aprovar per tots i a Catalunya amb un alt percentatge de 'sí'".

La vicepresidenta encara ha volgut anar una mica més lluny assegurant que el més important en democràcia és “respectar les normes” i que “una minoria de dos milions en relació al cos electoral de tots els espanyols no es pot saltar les normes".

Vox, responsabilitat de Cs i PP

En un altre ordre de coses, Calvo ha assegurat que l’ascens del partit d’ultradreta Vox és “el producte resultant de la radicalitat de Cs i PP" i que la seva puixança no és cap bona notícia per al PSOE.

Finalment, a més d’anunciar que Pedro Sánchez té previst revertir el decret que va facilitar la fuga d’empreses, ha assegurat que l’1 d’Octubre del 2017 “no hi va haver cap referèndum” però que “al PP se li’n va anar de les mans”.