La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha negat aquest dimarts l'existència d'"exiliats" i ha afirmat que "per a un Estat de dret, aquí i a qualsevol lloc del món" l'expresident de la Generalitat i els consellers que es troben a l'exterior van "fugir de la justícia". Calvo també ha tancat la porta a l'amnistia per als presos independentistes, que "no és plantejable en un estat constitucional i democràtic" perquè "implicaria suprimir el poder judicial". Segons ha afirmat, l'Estat és "plenament democràtic" i la demostració –ha dit- és que el portaveu de JxCat al Senat, Josep-Lluís Cleries, pot defensar les seves posicions a la cambra alta.

Calvo ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del mateix Cleries, que s'ha solidaritzat amb les persones que han rebut amenaces de l'extrema dreta, però ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no feia aquesta mena de denúncia quan el ministre d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, i el diputat del PSC al Parlament Salvador Illa "es feien selfies" amb Vox a les manifestacions contra el procés a Barcelona. "Li pot aclarir a Sánchez que als catalans tenir el DNI espanyol ens costa 16.000 milions l'any", ha conclòs Cleries.

 

"Quan l'extrema dreta actuava d'acusació popular al judici contra el referèndum al costat de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat vostès van mantenir un silenci còmplice, i parlen de democràcia plena amb presos i exiliats". Cleries ha ironitzat també amb el concepte de "democràcia plena" que fa servir el govern espanyol. "Democràcia plena amb policia patriòtica, llei mordassa, una democràcia que no permet parlar d'amnistia al Congrés i al Senat, que no permet investigar el rei emèrit", ha dit.

En la seva resposta, Calvo ha acusat Cleries de desplegar els seus "plantejaments ideològics" sota l'"aparença" d'una pregunta a la sessió de control del Senat. En tot cas ha afirmat que "la plenitud de la democràcia espanyola és que vostè pot estar aquí". "El que vostè diu exili, per a un estat de dret aquí i a qualsevol lloc del món és fugir de la justícia, i quan diu amnistia això no és plantejable en un estat constitucional i democràtic perquè implicaria suprimir el poder judicial".

El PP emplaça Sánchez a fer el "cordó sanitari" als "colpistes"

Calvo també ha respost una pregunta de la senadora del PP Ana Camins, que ha acusat el govern espanyol de fer una "guerra bruta de mentides" a les eleccions madrilenyes i ha emplaçat el govern espanyol a fer el "cordó sanitari" que demanen als "colpistes, independentistes, hereus d'ETA i radicals". Camins l'ha emplaçat a "demanar perdó" als madrilenys que tenen "il·lusió" pel govern d'Isabel Díaz Ayuso.

En aquesta ocasió, però, la vicepresidenta s'ha limitat a assenyalar que el govern espanyol "no està en campanya".