Última oferta de la Moncloa a la Generalitat: taula de partits sense referèndum o res. El "fins aquí podem arribar" l'ha escenificat aquest divendres la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, que ha denunciat que és el Govern qui està bloquejant aquest espai de diàleg. La dirigent socialista ha presentat la seva oferta, que incloïa representants estatals dels partits catalans, però ha lamentat que “no és acceptat pels partits independentistes”. Enfront de la pressió de la dreta, ha advertit que d'aquí no poden passar i que no acceptaran "mai" un referèndum d'autodeterminació. Les negociacions han quedat, doncs, encallades, en suspens.

En la seva compareixença, la vicepresidenta espanyola ha presentat la proposta rebutjada, que contempla que en formarien part “dos representants, amb capacitat de decisió en els dos àmbits (estatal i català), de cadascun dels grups polítics amb representació a Catalunya i, en el seu cas, de les formacions vinculades als mateixos”. Segons fonts de la Moncloa, es tractaria del PSOE en el cas dels socialistes i d'Unidos Podemos en el cas dels comuns.

Per altra banda, també establia la figura del relator: “Es proposarà de comú acord una persona que serà qui faciliti la coordinació dels treballs, de les convocatòries i fixi l’ordre del dia. Així mateix, ajudarà a crear les condicions idònies per al diàleg, donarà fe dels acords aconseguits i determinarà el seguiment de la seva aplicació”.

 

“Aquest govern no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”, ha denunciat Calvo. En aquest context, ha retret a ERC i el PDeCAT el seu posicionament respecte dels pressupostos, la tramitació dels quals es debatrà dimarts i dimecres que ve, i respecte de la taula. També la seva falta de "rigor" i "transparència". Ha avisat que d’aquí no passaran i que, a partir d’avui, centren els seus “esforços” en els comptes públics. "Aquest és el destí final", ha conclòs.

“No donem per trencat el diàleg”

"No és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar", ha justificat. Malgrat aquest ultimàtum, Calvo ha volgut aclarir que “en absolut” donen les negociacions per trencades, i que el Govern encara pot recular per acceptar la seva proposta, que consideren “raonable”. “No farem el que va fer l’anterior govern, que és renunciar a la seva responsabilitat”, ha afirmat. En aquest sentit, ha insistit que “mai” no podran acceptar un referèndum d’autodeterminació.

Ha defensat que aquesta taula de partits és necessària després que hagin fracassat les “experiències anteriors”, en referència a la comissió territorial del Congrés i l’espai de diàleg dels grups del Parlament.

A dos dies de la manifestació de Madrid del PP, Ciutadans i Vox, Calvo ha lamentat que “les dretes no ajuden al diàleg”, i els ha retret el clima de crispació. Els ha reclamat "lleialtat" com quan el PSOE estava a l'oposició.

Finalment, la vicepresidenta del govern espanyol ha advertit també que si no es tramiten i aproven els pressupostos “la legislatura s’escurça”