El govern espanyol ha sortit aquest dilluns en tromba contra les declaracions de Santiago Abascal en les quals ha assegurat que en algun moment la ciutadania demanarà “penjar pels peus” Pedro Sánchez de la mateixa manera que es va fer amb el dictador italià Benito Mussolini. Nadia Calviño, José Manuel Albares i fonts del PSOE han aprofitat les declaracions del líder de Vox per teledirigir el contraatac contra el PP. La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, que en els pròxims dies abandonarà la Moncloa i es convertirà en presidenta del BEI, ha posat al mateix sac Vox i PP, per alimentar “actituds d’odi” contra el president del govern espanyol. I el ministre d’Exteriors ha instat els populars a trencar tots els pactes amb el partit d’extrema dreta. Fonts del PSOE es refereixen a Vox com a partit “neofeixista”.

Per molt que Calviño hagi reconegut “alegrar-se” que Feijóo hagi condemnat les declaracions d’Abascal, ha disparat contra el PP per fomentar “actituds d’odi”, de la mateixa manera que Vox. Ha titllat les declaracions d’Abascal de “preocupants” i “irresponsables”, però en tot moment mencionant tant el partit d’extrema dreta com els populars. “Els que tenim responsabilitats públiques hem de contribuir a la convivència i intentar calmar els ànims”, ha opinat, assegurant que Pedro Sánchez mai no ha “insultat” ni “faltat al respecte” a cap adversari polític.

Paral·lelament, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat al PP que trenqui tots els seus pactes amb Vox, i ha demanat als populars que “condemnin clarament” les declaracions de Santiago Abascal. "És un discurs d'odi que incita a la violència i insto el PP a condemnar clarament unes paraules que cap líder europeu s'atreviria a secundar, i que trenqui tots els pactes en els centenars d'ajuntaments i comunitats autònomes", ha defensat, a més d’opinar que "amb un líder així, un no pot anar enlloc". El màxim responsable de la cartera d’Exteriors del govern presidit per Pedro Sánchez ha indicat que es tracta de "llenguatge violent i discurs d'odi" que ha de quedar fora del debat polític i que retrocedeix a "dècades fosques" en la història de l’estat espanyol.

S’expressen de forma similar fonts del PSOE, que es refereixen a Vox com a partit ‘neofeixista’. Han lamentat que aquest dilluns Feijóo hagi estat “incapaç de condemnar les paraules d’Abascal” per haver “afegit ‘peròs’ que acaben pràcticament culpant” Pedro Sánchez. Cal assenyalar que el líder del PP ha titllat de “lamentables” les declaracions de Santiago Abascal.

Alberto Núñez Feijóo sap que el seu poder territorial es recolza en els neofeixistes de VOX, i així va aconseguir la majoria de governs autonòmics i municipals que ara mateix estan en mans del PP, i no s'atreveix a ser clar i contundent ni amb unes paraules mai vistes en aquests anys de democràcia”, opinen des de Ferraz.