El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha destacat que de cara a les eleccions que Catalunya celebrarà el 14 de febrer cal "escollir un independentista que sàpiga governar bé". Així ho ha afirmat en un acte telemàtic, on ha presentat la seva candidatura en el marc de les primàries de JxCAT, per elegir la cap de llista per als pròxims comicis, on ha estat acompanyat pels consellers Josep Rull i Joaquim Forn.

Calvet ha demanat el suport a la seva candidatura per continuar exercint "la confrontació intel·ligent" per aconseguir la independència de Catalunya, amb la qual cosa ha volgut vincular la seva proposta política al president de la formació, Carles Puigdemont, qui va fer servir per primera vegada aquest concepte.

Carles Puigdemont Jordi Turull Joaquim Forn Josep Rull - Marina FernàndezCarles Puigdemont, Jordi Turull, Joaquin Forn i Josep Rull en un acte de JxCAT / Marina Fernàndez

Generació de la ruptura

Segons Calvet, JxCAT, que va culminar el seu procés de fundació a inicis d'octubre, està formada per "la generació de la ruptura", ja que ha perdut la por en el seu reclam de la independència, tal com es va demostrar amb l'organització del referèndum de l'1-O.

D'altra banda, s'ha disculpat amb els presents per les limitacions que es troba l'actual Executiu, del qual forma part, per gestionar la pandèmia. En aquest sentit, ha manifestat que el Govern pateix un "ofec autonòmic", pel que no pugui atendre les necessitats bàsiques de la població.

Diumenge vinent la militància de JxCAT votarà el seu candidat a les eleccions de Catalunya, en un procés de primàries en el qual també s'ha presentat la portaveu al Congrés dels Diputats, Laura Borràs. Per a Calvet aquest procés enforteixen al partit i contribueixen que guanyi capacitat d'influència. A més, ha considerat que el programa electoral de JxCAT ha de sorgir de la suma de victòries de la formació.

"Em veig amb forces per seguir en aquesta suma de victòries per aconseguir un país de primera", entre les que ha nomenat assolir l'amnistia dels presos polítics i exiliats, així com el dret a decidir i altres de caràcter social com l'habitatge, la plena ocupació, la implantació del català com a llengua preeminent.

A més, ha perfilat que altres reptes de la seva candidatura són la lluita pels drets civils, el progrés econòmic, la recuperació del sector primari amb un pacte entre el món rural i urbà, l'increment de la digitalització, la innovació i la sostenibilitat, així com que Catalunya es converteixi en un actiu contra el canvi climàtic a escala mundial.

Suport de Rull i Forn

En l'acte també ha participat Rull, qui ha ressaltat la part més humana de Calvet, del qual ha confessat que és el seu millor amic i li ha agraït que el visiti setmanalment a la presó de Lledoners. "Hem demostrat que els murs més alts, si hi ha intel·ligència política, es poden enderrocar"; ha assenyalat Rull, que compleix una pena de deu anys de presó per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

A més, Rull també ha volgut realçar la solidesa, la solvència i la determinació "insubornables" de Calvet, el qual ha visualitzat liderant el projecte de JxCat amb l'expresident Puigdemont encapçalant la llista electoral. També, ha indicat que Calvet es mou per la convicció que "la independència es pot parlar, però que cal construir-la". Així mateix, ha manifestat que, amb l'experiència, han après quins camins han de seguir, quins són viables i quins són impossibles per aconseguir aquest objectiu.

Per la seva part Forn, també a Lledoners, ha agraït a Calvet que hagi fet aquest pas endavant per presentar la seva candidatura en les primàries de JxCAT alhora que s'ha posat a la seva disposició. Des del seu punt de vista, ambos encarnen l'esperit de la Joventut Nacionalista Catalana (JNC) i posen "el país per davant de tot".

Així mateix, ha argumentat que es presenta "amb un model molt clar" alhora que ha defensat que Calvet, durant la seva trajectòria com a conseller, ha seguit les polítiques de Rull i les d'altres consellers que l'han precedit, per la qual cosa opina que JxCat s'està convertint en un partit molt equilibrat.

Finalment, ha demanat a Calvet que treballi amb mentalitat d'Estat, posant com a prioritat la gent que pateix a causa de la crisi del coronavirus.