El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha atribuït l'accident de Rodalies d'aquest divendres a Castellgalí a la falta d'inversions a la xarxa de ferroviària catalana. El conseller ha assegurat a El Suplement de Catalunya de Ràdio que “l'accident es podria haver evitat amb més inversions”.

Calvet ha recordat que el traspàs de Rodalies de fa deu anys havia d'anar acompanyat d'una gran inversió, de la qual només s'ha executat el 12%, fet que ha aprofitat per denunciar que "falta una injecció important de milions" per posar al dia tota la xarxa de trens catalans. Per pal·liar aquesta situació, el conseller, ha reclamat al govern espanyol que s'han de destinar "els diners que es mereixen" a Rodalies tant si hi ha pressupostos com si no.

Per altra part, el conseller ha reconegut que "sempre hi pot haver accidents", alhora ha explicat que "quan n'hi ha s'ha d'analitzar per què passen". "Un xoc frontal és una situació greu", ha reflexionat Calvet, que també ha detallat el Departament està "a l'espera" que Renfe i Adif els passin els seus respectius informes i ha anunciat que els convocaran a una reunió perquè els "donin explicacions i per exigir responsabilitats i solucions".

Concatenació d'errades

Pel que fa a l'accident en concret, Calvet ha assumit que tot apunta a una "concatenació d'errades", tant de senyalització com de comunicació entre els combois i el centre de control que van provocar que un dels trens circulés durant set quilòmetres per la via contrària.

El titular de Territori també ha explicat que a les vies de l'R4 només hi ha un bloqueig automàtic de doble via, mecanisme de seguretat que només detecta si un tren està ocupant la via, però no en quin sentit circula. En aquest sentit, Calvet ha denunciat que amb les inversions adequades per posar la xarxa de Rodalies al dia i inversions per fer el manteniment adequat de les mateixes vies, l'accident s'hagués pogut evitar.

L'accident de Castellgalí és el segon sinistre mortal a les vies de l'R4 en menys de tres mesos, després que durant un episodi de pluges del novembre passat, una esllavissada va provocar el descarrilament d'un comboi que, alhora, va causar la mort d'un dels passatgers del tren.