La investidura de Pedro Sánchez cada vegada està més a prop i pot arribar en qüestió de dies després de l'acord entre el PSOE i Junts, el qual inclou la llei d'amnistia i menciona el concepte de lawfare. D'aquesta manera, l'actual president del govern espanyol en funcions ja compta amb gairebé tots suports necessaris per ser reelegit, amb acords tancats amb Sumar, ERC, BNG i EH Bildu. Tot i això, els socialistes encara es troben en plenes negociacions amb el PNB, que ara tenen a les seves mans decidir el futur del govern espanyol. La data límit per fer una investidura és el 27 de novembre, dia que si no hi ha cap president elegit, es convoquen eleccions generals automàticament. Quan serà la investidura de Pedro Sánchez? A continuació, t'expliquem tot el que se sap de les possibles dates per al debat i votació de la investidura, a l'espera del pacte amb el PNB.

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora
 

Quan serà la investidura de Pedro Sánchez: les possibles dates per al debat i votació

Després del fracàs en la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va anunciar el 3 d'octubre en roda de premsa l'encàrrec de Felip VI a Pedro Sánchez de formar govern. Així, es va iniciar el recorregut del candidat socialista per aconseguir mantenir el càrrec al capdavant de la Moncloa. El calendari, però, està condicionat pel 27 de novembre, data en què si cap candidat ha pogut obtenir el suport necessari per formar govern, es convoquen eleccions automàticament.

Així, el següent pas del PSOE és marcar el dia que es farà el debat d'investidura de Pedro Sánchez, el qual pot arribar la setmana vinent. A pesar que encara no hi ha acord amb el PNB, fonts del PSOE han confirmat que volen celebrar les sessions del debat d'investidura ben aviat i apunten al 15 i 16 de novembre, quan ja s'hagi registrat el projecte de llei d'amnistia. De moment, la part més complicada ja ha estat resolta amb l'acord amb Junts, després d'unes llargues negociacions que s'havien encallat per l'amnistia i els casos lawfare. Segons ha informat RTVE, la presidenta del Congrés anunciarà aquest mateix divendres la data d'investidura, quan els socialistes ja hagin tancat tots els acords. Així, si tot va segons el previst, Sánchez arribaria al debat amb el suport necessari i només seria necessària una votació, on aconseguiria la majoria absoluta. En cas contrari, es faria una segona on el candidat socialista podria ser elegit per majoria simple.

Si salta la sorpresa i finalment Sánchez fracassa en la votació de la investidura, i no hi ha cap altre candidat amb possibilitat de sumar els suports necessaris al Congrés abans del 27 de novembre, hi haurà una repetició electoral. La data de les noves eleccions ja està fixada: serien el diumenge 14 de gener, amb una campanya electoral que cauria en plenes vacances de Nadal.