La Caixa de Solidaritat ha dipositat 1.055.000 euros per pagar les multes que el Tribunal de Comptes reclamava per la consulta del 9-N. Segons ha informat l'organització a través d'un comunicat, tot i que les fiances ja s'havien consignat, el Tribunal de Comptes ha exigit ara un pagament d'interessos "contravenint la llei, per tal de provocar el màxim dany possible a les persones imputades del govern del president Artur Mas".

La Caixa ha dipositat els diners per tal que s'aixequi l'embargament que pesa sobre les propietats d'alguns dels afectats. "Així, aquestes propietats, que estan taxades amb un import superior, si calgués, podrien servir de garantia per cobrir les noves fiances exigides pel Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat", ha explicat la Caixa.

Ara, la defensa dels afectats presentaran recursos i al·legacions per rebaixar aquesta quantitat d’interessos i costes, que encara estan pendents de liquidació definitiva. I quan hi hagi sentència definitiva del Tribunal Suprem confirmant la condemna pel 9-N, aquesta serà recorreguda per violació de drets fonamentals.

Doble pagament

La Caixa de Solidaritat també ha tornat a reclamar que el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona retorni els prop de quatre milions que es van haver de dipositar en relació amb les despeses del referèndum de l’1-O, i que ja es van consignar pels mateixos fets al Tribunal de Comptes. La Caixa ha considerat totalment desproporcionat que una mesura cautelar faci consignar quantitats duplicades per uns mateixos conceptes. 

"Quan el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona retorni aquest import, es destinarà a fer front als actuals embats de la repressió del mateix Tribunal de Comptes, si és necessari, i en altres causes dels centenars de represaliats que atén la Caixa", han afegit.

La resta de represaliats

L'organització ha recordat que manté una part dels recursos per anar fent front a les peticions de la resta de represaliats que continuen perseguits per l'Estat i ha agraït "la solidaritat dels milers de ciutadans que han fet i segueixen fent un esforç per pal·liar els efectes de la repressió". De la mateixa manera, ha promès "fer tot el possible per recuperar els diners destinats a pagar fiances injustes i aconseguir que l’estat espanyol acabi sent condemnat per aquesta extorsió econòmica.

Per últim, ha fet una crida a la ciutadania perquè segueixi col·laborant "per poder atendre les necessitats de les persones investigades pel Tribunal de Comptes, en previsió de nous embargaments, i les de centenars de persones encausades en diversos jutjats a Catalunya".

L'ICF entra en acció

Precisament avui, l'Institut Català de Finances (ICF) ha lliurat als advocats dels 29 alts càrrecs del Govern que s'han acollit al Fons Complementari de Riscos els avals que han de presentar al Tribunal de Comptes.

Es tracta d'avals individuals amb un import que es correspon gairebé amb els 5,4 milions que reclama l'òrgan fiscalitzador al conjunt dels responsables de les despeses de la Generalitat en política exterior entre els anys 2011 i el 2017 que estan sent investigats. Quatre persones han presentat els seus propis avals i fiances.

 

Imatge principal: Mesa electoral i urnes del 9-N / Foto: Efe