La Caixa de Solidaritat ha fet una crida aquest dimarts perquè la ciutadania faci aportacions amb l'objectiu de fer front a "l'abús" del Tribunal de Comptes a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat, a qui els reclama una fiança de 5,4 milions d'euros.

El president de l'entitat, Pep Cruanyes, ha denunciat l'acció "absolutament descarnada" i "delirant" del tribunal en un acte amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. Tots dos han celebrat la creació del Fons Complementari de Riscos, dotat amb 10 milions d'euros, per donar cobertura a reclamacions com ara la del Tribunal de Comptes per part del Govern. Tanmateix, han lamentat que és una "solució temporal", perquè els embargaments es faran efectius tard o d'hora.

"Farem el possible i l'impossible per recuperar aquests milions d'euros destinats a fiances injustes de tot tipus", ha advertit en roda de premsa Cruanyes, que també estava acompanyat per l'ex-secretari general del Diplocat Albert Royo i per l'activista Francisco Garrobo.

 

Recuperar 4 milions

Cruanyes també ha anunciat que han presentat un escrit al jutjat número 13 perquè tornin a la Caixa de Solidaritat els 4 milions d'euros que també els van obligar a consignar al Tribunal de Comptes, i per tant, considera que és un pagament duplicat: "És una qüestió de justícia".

Després de concretar que actualment hi ha 400.000 euros a la Caixa de Solidaritat i que, en els últims dies, han notat un increment de noves aportacions, Cruanyes ha argumentat que, en cas que els tornessin aquests 4 milions d'euros, podria ajudar els afectats pel Tribunal de Comptes.

També ha recordat l'acció d'aquest organisme contra els impulsors de la consulta del 9-N del 2014, després que la setmana passada el Tribunal Suprem no admetés els recursos de cassació presentats per l'expresident de la Generalitat Artur Mas i set ex-alts càrrecs de la Generalitat contra la sentència dictada pel Tribunal de Comptes el 2019, que els va condemnar a tornar 4,9 milions d'euros.

"El Tribunal de Comptes és l'òrgan que, en aquesta deriva de la justícia espanyola, ha trobat com a eina de repressió econòmica, i que ens recorda el que van ser durant el franquisme els tribunals d'excepció", ha lamentat.

 

Imatge principal: El president de la caixa de solidaritat, Pep Cruanyes / Foto: Sergi Alcàzar