La causa per l'alliberament dels presos polítics no havia arribat mai tan alt. Aquest matí, més de 3.000 persones han organitzat una cadena humana que ha portat les fotografies dels setze presos polítics i polítics exiliats fins a l'agulla del Cavall Bernat, situada a 1.110 metres al massís de Montserrat.

cadena humana presos polítics / joana mora

Cadena humana Collbató Montserrat / Xavi Planas

Els participants s'han repartit en un llarg recorregut de vuit quilòmetres, amb un desnivell de 650 metres, des de Collbató, situat als peus del massís. Els integrants de la cadena humana s'han anat passant les fotografies des de l'església del municipi fins al Cavall Bernat, on els han esperat un grup de bombers i escaladors de la Federació Catalana d'Entitats Excursionistes, que s'han encarregat de pujar les fotos fins al cim. Entre aquests es troba Ferran Latorre, el primer català a fer els catorze pics de més de 8.000 metres a l'Himàlaia.

Cadena humana Collbató Montserrat / Xavi Planas

La cadena humana, que porta el nom "Faran el cim!", ha comptat amb la col·laboració de més de 3.000 persones inscrites, entre ells molts veïns de Collbató que també han volgut contribuir a la iniciativa, que ha estat organitzada per l'Associació Catalana pels Drets Civils, amb el suport d'altres entitats com l'ANC i Òmnium Cultural, així com Bombers per la República. Al lloc s'han pogut veure la dona del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, i també ha assistit el diputat de JxCat, Eduard Pujol, entre d'altres personalitats.

Montserrat presos polítics 2   Twitter @betonacomin

Puigdemont: "Amb solidaritat i confiança farem el cim"

El president Carles Puigdemont ha volgut agrair la iniciativa en una piulada: "Des de baix i fins a dalt, amb l'ajuda de tothom, amb solidaritat i confiança, farem el cim de la llibertat i construirem la República de la democràcia".

Agraïments de Cuixart i Sànchez

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, han agraït el gest dels participants des de la presó de Soto del Real. El primer ho ha fet en una carta en què ha tingut unes paraules per als organitzadors i participants de la cadena humana. "Tanqueu els ulls ben fort: no tingueu cap dubte que som aquí amb tots vosaltres com un sol poble, més units que mai. Amb més energia i il·lusió que mai", ha assegurat en la missiva, en què ha fet una crida a seguir en la lluita per les llibertats.

En la mateixa línia, en un missatge a través de Twitter, Sànchez ha reproduït una de les seves proclames més conegudes —"Llum als ulls i força al braç!"— i ha agraït a les persones que ho han fet possible.

Els consellers empresonats Jordi Turull i Joaquim Forn també han fet arribar els seus missatges a través de la xarxa. "Junts tocarem el cim de la llibertat. Gracies per tant. Sou gegants!", ha exposat el conseller de Presidència, tot mentre que el titular d'Interior ha agraït el "compromís" i la "convicció" dels participants i s'ha mostrat optimista: "L’anhel de llibertat que perseguim segueix sent al nostre abast més que mai", ha declarat.

Montserrat i els presos polítics

Montserrat ja va ser protagonista el passat divendres quan l'abat del monestir, Josep Maria Soler, va demanar a la Mare de Déu de Montserrat, coincidint amb la seva diada, "que vetlli pels qui són en presó preventiva o a l’estranger" a causa de la situació política actual "i pels seus familiars". L'abadia de Montserrat s'ha mostrat especialment crítica amb la situació política a Catalunya, seguint una tradició llarga de combat de la repressió. Bon exemple va ser el pronunciament contra el règim franquista de l'abat Aureli Escarré, el 1963, un gest que el va forçar a l'exili.

 

Fotografies: Crida per la Llibertat, Joana Mora i Xavi Planas.