La cadena humana que transcorrerà demà des de Sant Sebastià a Vitòria a favor del dret a decidir ha aconseguit 100.000 adhesions, segons ha informat avui Gure Esku Dago (GED), la plataforma ciutadana sobiranista que l'organitza.

Aquest col·lectiu va anunciar que necessitaven aquest volum de persones per poder completar la cadena que partirà de Sant Sebastià, passarà per Bilbao i finalitzarà a Vitòria, davant del Parlament Basc.

El portaveu de GED, Ángel Oiarbide, ha donat a conèixer avui a la capital alabesa que ja han aconseguit aquest nombre d'adhesions i participants en la mobilització, encara que ha afirmat que són "moltes més les persones que volen prendre la veu per decidir".

"La de demà no només serà una mobilització sense precedents -ha afegit- sinó que demostrarem que som milers i milers els ciutadans que volem ser sobirans i que tenim milers de raons, milers de motius per voler decidir".

En aquest sentit GED difondrà demà el "Pacte ciutadà", un document que recull les aportacions de les persones de diferents localitats basques i que es plasma en "2019 raons" a favor del dret d'autodeterminació.

En les pròximes setmanes faran arribar aquest document als parlaments de Navarra i Euskadi "perquè prenguin en consideració la paraula de la ciutadania", perquè "dia a dia són més els ciutadans empoderats que estan donant passos per aconseguir un poble sobirà".

La cadena humana de demà de 202 quilòmetres compta amb el suport dels partits nacionalistes, de sindicats i de nombroses organitzacions socials.

Entre d'altres representants públics que han anunciat la seva participació estan la presidenta del Parlament Basc, Bakartxo Tejería, els alcaldes de les tres capitals basques i els diputats generals d'Araba, Bizkaia i Gipuzkoa, tots ells del PNB. El president d'aquest partit, Andoni Ortuzar, també té previst participar.

A més hi haurà una important delegació d'EH Bildu i dels partits que el componen, així com de formacions i entitats de fora del País Basc, com el diputat d'ERC Gabriel Rufián.

Està previst que una representació catalana s'ajunti al centre de Bilbao on es portaran mocadors grocs en suport als polítics catalans presos i exiliats; s'ha confirmat la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el representant d'Òmnium Ignasi Termes i Mireia Boya, de la CUP.

El quilòmetre 193, en Amurrio (Àlaba), serà de suport als joves condemnats per la baralla amb dos guàrdies civils i les seves parelles en Altsasu (Navarra). El pas davant dels ajuntaments serà dedicat als pensionistes, i hi haurà 3 quilòmetres dedicats al moviment feminista.