El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha fet públic avui un acord on constata que la intervenció de la periodista i escriptora Empar Moliner al programa ‘Els matins’ de TV3 el dia 11 d’abril d’enguany, quan va cremar davant la càmera un exemplar amb el títol simulat de ‘Constitución española’, es va efectuar “en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió”.

L’acord, basat en un informe dels serveis jurídics del mateix CAC, l’ha aprovat el ple de l’organisme per tres vots a favor, tres vots en contra i el vot de qualitat del president. Els vots contraris són els de Carme Figueras, consellera escollida a proposta del PSC; Eva Parera, membre del Consell proposada per Unió, i Daniel Sirera, proposat pel Partit Popular.

L’acord aprovat assenyala que, un cop analitzada la intervenció d’Empar Moliner, “es constata en l’acció comunicativa l’absència de qualsevol pretesa exclusió de la vida pública d’un sector social o de persones determinades”. Segons el CAC, “el discurs i l’escenificació se situa en el marc de l’opinió que empara l’exercici de la llibertat d’expressió en un context satíric”.

Tres consellers en contra

Els tres consellers que discrepen de l’acord s’oposen a aquesta consideració i entenen que “de l’anàlisi de la secció, en cap cas es pot considerar la intervenció d’Empar Moliner com a satírica, irònica i humorística, sinó tan sols un espai on s’informa i s’opina sobre un tema d’actualitat”.

Figueras, Parera i Sirera consideren que Moliner va donar una “informació esbiaixada, manipulada i dramatitzada per tal de presentar el Tribunal Constitucional com un “organisme perseguidor dels catalans” que “actua sota la directriu de determinats interessos polítics”.