El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que les declaracions del periodista Federico Jiménez Losantos, difoses el 6 d’abril per esRadio, en què proposava accions violentes contra persones de nacionalitat alemanya, es poden catalogar com a “incitació a l’odi”, segons es desprèn d’un acord a què va arribar aquest organisme el 12 de juny passat.

En concret, el periodista va dir que a les Illes Balears hi ha 200.000 alemanys que es podrien prendre com a ostatges i que podrien començar a esclatar cerveseries al land de Baviera.

Segons l’acord del CAC, aprovat per cinc vots a favor i un en contra, les declaracions “es podrien catalogar com a incitadores a l’odi” i, en conseqüència, com a manifestacions que podrien vulnerar l’apartat 2 de l’article 4 de la LGCA, conducta que, de conformitat amb l’apartat 1 de l’article 57 d’aquesta llei, eventualment es podria qualificar com a infracció molt greu. L’acord afegeix que, segons la normativa, cal transmetre tant l’acord com l’informe de continguts a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), als efectes oportuns.

L’actuació del CAC es va posar en marxa d’ofici. Les declaracions es van fer a la secció Federico a las 8 del programa Es la mañana de Federico, una secció diària que tracta sobre temes d’actualitat.

Reacció a la no extradició de Puigdemont

Les declaracions es van fer en el context de la notícia relativa a la resolució del Tribunal Superior de l’Estat federal de Schleswig-Holstein, que no va admetre la imputació del delicte de rebel·lió a Carles Puigdemont. Entre altres aspectes, el director i presentador del programa va proposar explícitament i de manera emfàtica dues accions violentes, la presa com a ostatges de la població alemanya resident a les Illes Balears i les explosions a cerveseries de Baviera, a més d’afirmar que a Alemanya hi ha “racisme” respecte d’Espanya i va qualificar de “nazi rojo” el jutge alemany del Tribunal Superior.

Bombardejar Catalunya

El CAC continua valorant altres declaracions de Losantos, com quan va amenaçar Catalunya i els catalans, tot i que això ha quedat fora de l’àmbit de l’acord del CAC. El 13 de maig passat el periodista va criticar el govern espanyol de Mariano Rajoy per no fer ús de la força i permetre que Quim Torra fos investit president de la Generalitat.

Aquella vegada va criticar l’executiu estatal qualificant-lo de "govern de porqueria" perquè "no és capaç de demostrar que esclar que hi ha avions per bombardejar" i, per tant, per no fer veure a l'independentisme que Espanya pot tornar a bombardejar. "Per descomptat que els podem tornar a bombardejar", va amenaçar.