Tot i que ha passat molt desapercebut per la majoria dels grans mitjans espanyols, aquest dilluns s'ha fet públic que l'Audiència Nacional ha arxivat la causa sobre la suposada presència d'espies russos a Catalunya poc abans del referèndum de l'1-O, en no trobar indicis mínims de delicte. I Rússia ja ha reaccionat.

El sumari, que ha estat instruït i tancat en secret i que va ser arxivat el juliol del 2020, revela que el pas per Barcelona d'un general de la intel·ligència militar russa, Sergei Fedotov, que tindria el nom en clau de Denís Serguéiev, era només una pota d'una investigació més àmplia impulsada pel Cos Nacional de Policia i que pretenia indagar en presumptes vincles de Rússia amb activistes del procés.

Una de les informacions més rellevants que va aportar la policia espanyola a l'Audiència Nacional en el cas de les suposades ingerències russes va ser la visita que l'empresari Oriol Soler va fer a Julian Assange el 9 de novembre del 2017 a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on el hacker estava refugiat. Aquell viatge es va emmarcar en una gira de Soler per diversos llocs del món en relació amb el procés, inloent-hi Rússia. Es dona la circumstància que la Guàrdia Civil també va vincular Soler amb "una estratègia de desinformació i desestabilització" en què participaria el Kremlin, "com a part de la seva narrativa general sobre una Unió Europea a la vora del col·lapse".

La burla de Rússia

Amb l'arxivament, Rússia ha aprofitat per burlar-se de tot plegat i recordar la notorietat mediàtica que els principals mitjans espanyols van donar a la investigació quan va sortir a la llum. "Els mitjans espanyols informen que acaben d'assabentar-se de la decisió de l'Audiència Nacional de juliol de l'any 2020 d'arxivar la investigació sobre la presumpta ingerència russa a Catalunya en vigílies del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 'en no trobar indicis mínims de delicte'", informa l'ambaixada russa en una publicació difosa a les xarxes aquest dilluns.

"És curiós que els periodistes s'hagin assabentat de l'inici de la 'investigació secreta' amb una emocionant operativitat i del seu tancament un any després. La pregunta és: què pensa la seva audiència sobre això?", es pregunta l'ambaixada.

Per últim i a manera de rentar-se'n les mans, l'ambaixada reafirma tot el que ja va dir quan va esclatar l'Operació Volhov: "Es pot assenyalar també que l'Ambaixada va assenyalar pacientment com eren d'absurdes les insinuacions sobre aquest tema i la seva total falta d'evidència". "Rússia no interfereix en els assumptes interns d'altres estats. Pel que fa a Catalunya, el nostre país sempre ha apostat per la solució de la situació en el marc de la legislació espanyola en interès d'una Espanya unida i pròspera, respectant els drets i llibertats de tots els ciutadans d'aquest país", conclou.

 

Imatge principal: el president de Rússia, Vladímir Putin / Foto: Efe