La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha recuperat la vella proposta de l'inhabilitat president Torra d'acudir al Mecanisme Europeu d'Estabilització (MEDE) i ha retret als grups del PSC i els comuns que el govern espanyol encara no hagi respost.

La portaveu del Govern ha argumentat que acudint al MEDE, Catalunya podria obtenir més de 4.000 milions d'euros "pràcticament sense condicionalitat i amb un interès del 0,1% a 30 anys". Budó ha criticat que Torra ja va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb aquesta proposta el passat mes de juny i que l'Executiu encara està esperant la resposta.

A la missiva, la qual Torra també va enviar al director general del MEDE, Klaus Regling, el president ja recalcava que "Catalunya s'enfronta a una crisi econòmica sense precedents que requereix una injecció de liquiditat de forma immediata per poder encarar la seva reactivació econòmica amb un mínim de garanties".

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).Klaus Regling Flickr

Klaus Regling, director general del Mecanisme Europeu d'Estabilització (MEDE) / Flickr

Torra també lamentava que els diners dels fons europeus no arribaria fins el 2021 i advertia que el fons Covid estatal no seria suficient. També va informar a Regling que tot i que sabia que la competència d'acudir al seu organisme és dels estats ja havia instat a Sánchez a demanar recursos per a Catalunya.

Les 40 mesures de Torra

La consellera també ha recordat que Torra va proposar un total de 40 mesures a l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos, entre les quals hi havia "els 710 milions d'euros contemplats per la tercera disposició addicional de l’Estatut", que estableix els pagaments que ha de fer el govern espanyol a la Generalitat d'acord amb els incompliments pressupostaris dels darrers anys.

Entre aquestes 40 propostes també hi havia el deute acumulat per part de l'Estat en matèria de dependència i les línies de subvenció directa a fons perdut a petites i mitjanes empreses, entre d'altras.

"El govern espanyol fa pagar a les persones i les empreses la crisi econòmica. L'única oportunitat de progrés per als ciutadans i les ciutadanes de Catalunya és la independència", ha sentenciat Budó recordant, malgrat els cops de pit que han fet el líder del PSC, Miquel Iceta, i la diputada dels comuns Marta Ribas, que els ERTOs no s'estan cobrant des del passat 12 d'agost. "És una presa de pèl", ha etzibat Budó.