El Govern creu que és legítim participar en la presa de decisions de la desescalada. Des del primer moment ha demanat al govern central el retorn de les competències per gestionar el desconfinament, però voti qui voti la pròrroga -ha dit aquest dilluns la portaveu, Meritxell Budó- segueixen sense tornar. "El govern català vol decidir com fer la desescalada. Tenim les dades i la informació, ens correspon a nosaltres prendre les decisions", ha insistit la també consellera de la presidència a El Matins de TV3

El cap de setmana ha estat marcat políticament pel pacte entre el PSOE i ERC per abstenir-se en la sisena pròrroga de l'estat d'alarma que el govern de Pedro Sánchez torna a portar a aprovació al Congrés dimecres que ve. Com a contrapartida, l'acord inclou la creació de mecanismes de cogestió del fons de reconstrucció europeu i el retorn de competències a partir de la fase 3, a excepció de la llibertat de circulació.

Un pacte que no ha avalat Junts per Catalunya, que considera que aquesta pròrroga precisament "anul·la i centralitza competències". Així ho va traslladar el president de la Generalitat. Quim Torra, al seu homòleg espanyol durant la reunió de presidents de cada diumenge. Preguntada per aquestes diferències, Budó ha assegurat que no deixa de ser una normalitat que ERC i JuntsxCatalunya votin diferent al Congrés. Budó ha admès que hi ha divergència en els mecanismes de presa de decisions entre els dos partits o el punt de vista del mínim ingrés vital -per exemple- però "no per això s'ha de qüestionar la continuïtat del Govern". 

Sobre les peticions de convocatòria electoral de l'oposició, Budó ha afirmat "que no és moment de convocar eleccions". "És obvi que el govern té diferències, és la cultura de la coalició", ha conclòs.