La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha estat clara, la inhabilitació del president Quim Torra ha estat un atac directe a tots els drets i llibertats dels ciutadans de Catalunya i ha sentenciat que és una sentència "molt greu". A més, la consellera ha afegit que la repressió no s'ha aturat a Catalunya en els últims 3 anys i que s'ha passat de la legislatura de la repressió del "a por ellos" a la legislatura de la repressió de les togues.

Budó també ha recordat els tres eixos que va plantejar el president Torra de cara a la legislatura actual: repressió, excepcionalitat i responsabilitat. Per uns motius molt senzills, Catalunya té presos polítics i exiliats i per tant hi ha una manca de drets i democràcia, situació que, ha insistit Budó, no es pot normalitzar i responsabilitat per fer Govern.

Tal com ha fet el president Torra en la seva intervenció, Budó ha sentenciat que les pròximes eleccions catalanes seran un plebiscit entre "democràcia i llibertat" o "monarquia i repressió" i ha cridat a l'independentisme a lluitar per una nova llei d'amnistia, ja que a parer seu, aconseguir-la podria representar l'inici d'una nova etapa política on es pogués arribar a la solució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol. 

Per acabar la seva intervenció, la consellera s'ha dirigit al president Torra per assegurar-li que ha estat un honor formar part del seu Govern i que seguiran lluitant per complir la seva última crida, lluitar per la vida i la salut dels catalans davant de la pandèmia de la Covid-19 i per explicar de forma transparent la situació epidemiològica en la qual es troba el país.

Pujol: "Espanya s'ha passat de frenada"

"Espanya s'ha passat de frenada", així ha conclòs la seva intervenció el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Pujol, al ple de comiat de Torra com a president. La intervenció de Pujol ha estat una crida a salvar les institucions catalanes davant una nova mostra de repressió de l'Estat Espanyol amb inhabilitació del president. 

És per això que el portaveu dels postconvergents ha augurat que Catalunya està davant un canvi de paradigma polític, una nova realitat, o la monarquia espanyola de Felip VI o la república catalana, perquè a, segons el mateix Pujol, a Espanya "no hi ha un franquisme sociològic", simplement hi ha franquisme.

Pujol també ha acusat l'Estat espanyol d'estar "còmode en l'arbitrarietat". A més, ha comparat Espanya amb un escorpí que "sempre acaba picant, perquè no se'n pot estar". "Espanya pica si Catalunya demana trens dignes, i ens pica si demanem un tracte econòmic just, i torna a picar quan parlem del dret a decidir", ha dit abans d'afegir: "Ens pica perquè parlem de tangibles i de milions i ens torna a picar quan parlem d'intangibles i de valors".

Eduard Pujol JxCat PArlament - David Zorrakino / Europa Press

David Zorrakino / Europa Press

Per a Pujol, hi ha una "cacera immoral i indigna" contra l'independentisme que és políticament insostenible, i ha demanat reaccionar davant aquesta situació. "Avui sentim vergonya, fàstic. Espanya és un Estat addicte a la repressió, a la violència policial i judicial, addicte en definitiva a la violència", ha lamentat el portaveu de JxCat.

Batet lamenta el falta del PSC

Per la seva part, el líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha lamentat que el PSC no hagi participat en el ple monogràfic sobre la inhabilitació de Torra, i que altres partits no l'hagin condemnat la sentència de manera rotunda.

"Els socialistes han deixat buits els seus escons, però també la seva vocació catalanista, democràtica i progressista. És una indecència i una falta de respecte institucional, s'han posat de perfil, com sempre han fet, i com ha fet Pedro Sánchez al no signar el decret i haver-lo publicat en el BOE", ha retret en la seva intervenció al Parlament.

Batet també ha defensat que la independència és "l'únic camí transitable" davant l'actitud de l'Estat, i ha admès que el camí recorregut no ha estat fàcil perquè han hagut d'afrontar obstacles externs i també interns.