La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha acusat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, d'estar instal·lat en "el bucle del no acord" i de ser "incapaç" d'assumir la "cultura de la coalició", i ha afirmat que sembla que el PSOE tingui més ganes de repetir eleccions.

En una entrevista amb Efe, Budó ha denunciat que el líder del PSOE està "més pendent de les enquestes" que d'allò que van dir les urnes a les eleccions de l'abril passat, doncs aquestes "van deixar clar" que no era possible "un Govern monocolor", sinó que era temps d'"entesa", ha subratllat.

Budó també ha recordat que a Catalunya ja hi ha hagut més un Govern de coalicó i que aquesta "cultura de la coalició", també s'ha portat a la pràctica en "països europeus", "sembla" que no qualla en l'Estat "per incapacitat o no voluntat", ha reblat la consellera. "Sembla que estem encallats en el bucle del no acord, de no cultura de govern de coalició, i el risc més elevat d'eleccions sembla que està en l'Estat", i no a Catalunya, ha afirmat.

Sánchez és qui ha de ser generós

Budó ha criticat, en aquest sentit, que el líder del PSOE pretengui formar govern "només" i que "tot el món li doni gratuïtament la investidura", quan qui guanya unes eleccions "és a qui li correspon més generositat en les negociacions". D'acord amb la posició de Sánchez en la negociació amb Unidas Podemos, "no sembla que la seva voluntat sigui arribar a un acord, sinó que sembla que tingui més ganes de que es produeixin altres eleccions".

En aquest punt, ha assenyalat que "potser" hi hagi alguna força política que estigui "posant el partit pel davant del país" i ha assenyalat que Sánchez va a eleccions quan "les enquestes li són favorables", una estratègia que, segons el seu parer, ja va aplicar en convocar les últimes generals de l'abril passat. "Arribarà a un acord de govern o no en funció del que diguin les enquestes", ha subratllat la portaveu de l'executiu català.

JxCat seguirà en el no

En cas que hi hagi un debat d'investidura al Congrés abans del 23 de setembre, Budó ha defensat el "no" de JxCat a Pedro Sánchez, doncs si bé l'"estabilitat" política en l'Estat "passa per afrontar" la situació a Catalunya, "l'escenari no ha anat a millor, sinó a pitjor" des de l'últim debat fallit del juliol passat.

Budó ha defensat que JxCat manté en l'"ADN la cultura del pacte" que va caracteritzar a la predecessora Convergència en la política espanyola, encara que ha indicat que "res és com abans", donada l'"excepcionalitat política" actual, amb "presos i represaliats".

A més, ha posat èmfasi en què JxCat no es pot abstenir - com sí fa ERC malgrat tenir també presos - quan l'Executiu de Sánchez no fa "gens diferent" per comparació amb l'anterior govern espanyol de Mariano Rajoy. Budó ha remarcat que la seva formació ja va donar un suport "responsable" a la moció de censura de Sánchez contra Rajoy, "pensant que alguna cosa canviaria, però res ha canviat i res fa pensar que canviarà".