La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern manté "distància i prudència" en relació a les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez, però alhora ha reclamat el reconeixement del paper de JxCat i del president, Quim Torra.

Poc després que la reunió entre PSOE i ERC acabés a Barcelona amb el compromís, recollit en la nota conjunta, sobre el reconeixement i respecte institucional entre les dues parts, la consellera ha reiterat que aquest respecte hauria de començar per donar resposta des de la Moncloa a les trucades de Quim Torra a Pedro Sánchez. 

“El govern espanyol no pot no reconèixer el president i per tant demanem se’l reconegui i es retornin les trucades”, ha advertit la consellera que ha insistit que el diàleg polític per resoldre el conflicte ha d'estar liderat pels dos presidents, l'espanyol i el de la Generalitat.

Budó no ha volgut valorar les converses al voltant de la investidura argumentant que s’estan duent a terme des dels partits. “Com a govern volem mantenir la prudència i posar un punt de distància, per mantenir la neutralitat i separar-ho de l’àmbit dels partits”, ha explicat.

Això no obstant, ha advertit que la negociació passa pel reconèixer de les forces independentistes del Parlament i que JxCat és un actor important per fer front a les negociacions futures. “Clar que reivindiquem el paper de totes les forces independentistes. Si totes les forces polítiques no poden participar d’aquesta diàleg, no es podrà trobar la solució més efectiva”, ha subratllat.

Així mateix ha reclamat poder parlar de tot, “sense limitacions, també de dret a autodeterminació", per resoldre "des del diàleg un conflicte que és polític".

Sobre el resultat de les converses s'ha limitat a advertir que queda en mans dels partit i “cadascun decidirà el seu rol i les seves premisses per poder fer efectiva la investidura de Pedro Sánchez”.

D'altra banda, la consellera ha explicat que en una reunió prèvia a la del Consell Executiu, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat al Govern el primer pla de drets humans de Catalunya, amb mesures sistematitzades dirigides a assolir el gaudi més gran de drets humans al país.