El Govern de la Generalitat ha donat un total de 867 milions d'euros en ajuts directes des que va començar la pandèmia de la Covid-19. Així ho ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la compareixença al Parlament per informar de la gestió de la crisi sanitària. "On són aquests ajuts directes per part de l'Estat espanyol? La resposta és senzilla, no són enlloc. 0 euros de liquidació directa", ha denunciat.

La portaveu de l'Executiu ha citat un informe de la Comissió Europea per assenyalar l'Estat: "És a la cua d'Europa en ajuts directes. No n'hi ha hagut cap, com sí que han fet els altres països". Budó ha afegit que l'única mesura real impulsada pel govern espanyol han estat els ERTOs i aquests no han estat exempts de problemes.

I és que Budó ha recordat que el 32% de les empreses sol·licitants d'ERTOs tenen treballadors que encara no han rebut tot el que els corresponia, segons una enquesta feta per la patronal Cecot.

Per tot això, la dirigent independentista ha acusat l'Estat de "deixadesa" i "abandonament de funcions" i ha lamentat que el seu Executiu ha de fer "autèntics jocs de malabars" a l'hora de trobar "l'equilibri" entre la salut i l'economia. També ha demanat al PSC i a Catalunya En Comú Podem que reclamin als seus socis de Madrid que facin "un crit d'alerta" i donin ajuts.

Els 867 milions del Govern

Alguns dels exemples que Budó ha posat a l'hora de desglossar els 867 milions d'euros han estat els 284 destinats als autònoms, 27,5 per habitatge, 35 pel món de l'esport, 30 pel sector industrial i 120 pel món local.

En aquest sentit, la portaveu ha avisat que el Govern "és conscient" de la duresa de les restriccions i ha promés als sectors afectats que l'Executiu estarà al seu costat "en la mesura que pugui".

Cap pista, doncs, sobre què passarà després del 17 de gener, quan teòricament venç el plaç de les mesures. I és que la consellera ha alertat que les dades del coronavirus a Catalunya segueixen sent "preocupants" i ha remarcat que és important l'equilibri entre economia i salut, "perquè són conceptes que no es poden destriar".

La recerca "proactiva" del virus

Més enllà de les mesures restrictives, Budó ha exposat tot allò que el Govern està fent en la "recerca activa" del virus, esmentant un nou sistema de rastreig, el programa de vigilància de les aigües residuals i "l'autocribatge a les escoles".