La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat aquest diumenge als republicans de votar en contra del suplicatori en tràmit en el Congrés per investigar penalment la diputada de JxCat Laura Borràs, "igual que JxCat sempre ha donat suport a ERC en casos de judicialització".

Ho ha dit en una entrevista en Catalunya Ràdio en preguntar-se-li per si aquest tema causarà una nova divisió entre els socis de Govern, entre qui Budó ha assegurat que actualment existeix "confiança".

"La presumpció d'innocència ha de passar per davant de tot", ha dit, en relació amb la presumpta comissió de delictes de frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental que l'instructor considera que va poder cometre Borràs en la seva etapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Coronavirus

Sobre la possibilitat de demanar que Barcelona entri en la fase 3 de la desescalada i sigui només 7 dies en fase 2, com va plantejar la consellera Alba Vergés aquest dissabte, ha dit: "Aquesta proposta no em consta que hagi passat pel Procicat i aquesta setmana en el Govern treballarem en ella".

En la reunió de presidents autonòmica d'aquest diumenge amb l'Executiu pel coronavirus, ha explicat que el president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà "el compliment de tot el que està pendent entre el govern de l'Estat i la Generalitat".

Demanarà, molt especialment, una "injecció de liquiditat" per a Catalunya, el que veu una responsabilitat del Govern amb les comunitats autònomes, i que es flexibilitzin les regles de dèficit públic.

Torra també sol·licitarà aclrar els criteris de distribució dels 16.000 milions d'euros destinats a les autonomies pel Covid-19: "Sembla ser que en aquestes últimes hores han canviat els criteris i que això podria perjudicar a Catalunya".

Sobre el decret estatal que ha de regular la 'nova normalitat', ha dit que l'estudiaran una vegada es publiqui: "Si obre la porta a què davant de qualsevol emergència sanitària se'ns tornin a retirar les competències òbviament no podríem estar d'acord".

Taula de diàleg

El Govern no té una data fixada per a la celebració de la primera reunió de la taula de diàleg després de la pandèmia, ha dit Budó, i considera que en aquests moments "és més necessària que mai la figura del mediador".

"Si hi ha realment aquesta voluntat real, aquesta figura no hauria de ser en cap cas un problema, sinó la solució", encara que ha reconegut que el Govern no condicionarà el diàleg a la presència d'un mediador.

Ho ha considerat necessari qualsevol procés de negociació política, "i més veient els incompliments reiterats" de pactes en què segons ella ha incorregut el PSOE.

Eleccions

Preguntada per quan anunciaran la data de les eleccions a Catalunya, ha dit que la pandèmia ho ha canviat tot i que el Govern necessita disposar de "totes les eines" per gestionar la crisi, la qual cosa no és compatible amb un procés electoral.

"En aquests moments no ens plantegem un escenari electoral", i ha dit que no comparteix que hi hagi pèrdua de confiança entre socis, malgrat que en ocasions tinguin estratègies polítiques diferents, segons ella.

Preguntada per si això significa que el Govern es planteja esgotar la legislatura, ha respost: "Tampoc no he dit això".