El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha tornat a afirmar aquest dijous que Catalunya és el "país veí" d'Espanya, igual com ho és de França. Ho ha dit en una interpel·lació parlamentària de Ciutadans, després que ara fa un any fes una afirmació similar per agrair l'ajuda de l'UME en l'incendi de la Ribera d'Ebre.

"Espanya és un país i Catalunya també és un país. Si vol, agafem la definició de país i podem discutir sobre això. Espanya és el país veí de Catalunya, em ratifico. Com Premià de Mar és el poble veí de Premià de Dalt, doncs Espanya és el país veí de Catalunya, igual que ho és França", ha afirmat aquesta tarda a la cambra catalana.

El diputat de Ciutadans Jean Castel, per la seva banda, li ha contestat que Catalunya és "una comunitat autònoma del gran país que és Espanya" i ha acusat Buch d'intentar crear una "faula" que considera que es desmunta en confrontar-se amb la realitat.

Buch, ara fa gairebé un any, va afirmar que és "normal que quan un país té un foc d'aquestes característiques s'ajudi mútuament amb els veïns". "Si estiguéssim al costat de l’Empordà, segurament l’Estat francès ens ajudaria", va dir en referència a l'ajuda de l'exèrcit espanyol.

Aquestes paraules van ser durament criticades pel govern espanyol, que el van acusar de fer política amb un incendi​.