El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha reiterat avui, durant la compareixença telemàtica al Parlament, que la centralització ha dificultat la gestió del coronavirus a Catalunya. El conseller diu que els 1.714 milers de mascaretes del govern espanyol no es corresponen amb la població catalana.

Segons Buch, la declaració de l'estat d'alarma ha "dificultat" la gestió a Catalunya, que s'ha fet amb "l'única ideologia de lluitar contra el coronavirus". "No hi ha cap altra ideologia, no som com altres governs que ho plantegen com un element patriòtic, nosaltres fem un plantejament sanitari, social i econòmic", ha assegurat. A més, també ha reptat l'oposició a dividir el nombre de mascaretes repartides pel govern espanyol a Catalunya, 1,714 milions, per la població total o activa de cada província, i ha assegurat que les xifres no quadren.

Buch ha dit que aquesta és una de les crisis més greus dels últims temps, i per això ha agraït la feina dels cossos operatius i el personal sanitari, i també a la població la seva paciència. En aquest sentit, ha demanat no abaixar l'atenció els propers dies i protegir-se, perquè el sistema sanitari no suportaria un segon brot d'infectats.

El conseller ha detallat, en la seva primera intervenció, tot el que han fet els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, el telèfon d'emergències 112 i el Servei Català de Trànsit. Així, ha explicat les diverses reunions del comitè assessor i el comitè tècnic de Protecció Civil, que han fet 7.000 trucades i han enviat 5.000 correus electrònics, i han enviat 95 comunicats a 1.870 destinataris com ajuntaments i altres organismes. Buch ha explicat que Protecció Civil s'ha informat dels diversos mètodes de lluita contra el virus a la Xina, Corea del Sud i diversos països europeus.

Pel que fa als Mossos i les policies locals, ha explicat que han identificat 257.869 persones i 231.675 vehicles, i s'han interposat 71.444 denúncies per trencar el confinament sense motiu justificat.

Sobre els delictes, la mitjana diària del 2019, de 1.607, ha baixat fins als 405 aquests dies. Les detencions també han baixat de les 93 diàries de mitjana fins a les 48. Els robatoris violents a la via pública, transports i establiments han passat de 80 a 12. Pel que fa a la violència de gènere, es fa seguiment de 17.133 persones, de les quals 11.799 tenen algun tipus de mesura judicial de protecció.

Respecte als Bombers, a banda de destacar el seu suport a tasques logístiques per muntar hospitals de campanya o desinfectar residències geriàtriques, també ha recordat que han cedit 13 efectius als serveis sanitaris. A més, 157 efectius estan de baixa i un centenar més estan afectats per possible infecció.

Pel que fa al telèfon d'emergències 112, ha explicat que fins al 10 de març les trucades operatives diàries eren unes 5.300, que van passar a ser unes 12.000 diàries fins al 19 de març. Més de la meitat de les trucades eren per coronavirus. Després van anar baixant fins a les 5.600 diàries actuals. En total, s'han rebut unes 241.000 trucades, gairebé 100.000 per la Covid-19, un 41%. Tot i això, la major part de trucades per la Covid-19 no són d'urgència. El conseller també ha explicat que els operadors telefònics estan operant des de quatre sales diferents per reduir el risc de contagi entre ells.

L'oposició, contra Buch pel relat de les mascaretes

L'oposició ha carregat contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la compareixença telemàtica al Parlament, aquest dimarts a la tarda. El diputat de Cs Jean Castel li ha demanat "responsabilitat" per afrontar la crisi sanitària i deixar de veure "fantasmes on no hi són". Castel també ha retret a Buch la polèmica per les 1.714.000 mascaretes que l'Estat ha enviat a Catalunya. En la mateixa línia, el diputat del PSC-Units Carles Castillo ha criticat l'"actitud" de Buch a les rodes de premsa en creure que "no ajuda" la "cantarella" quan pronuncia govern espanyol en castellà. El diputat de CatECP Marc Parés ha afegit que ni la "recentralització" ni la "confrontació" entre territoris portaran la "solució" per al coronavirus.

Al seu torn, la diputada del PP Esperanza García ha lamentat que Buch estigui "capficat en jocs lingüístics" i "deliris de la Guerra de Successió". La parlamentària també ha criticat que el conseller es dirigeixi a l'executiu espanyol en castellà.

Castel ha etzibat a Buch que ara no són "moments per fer política nacionalista". "Vostè també és l'Estat", ha destacat. El diputat de Cs ha emplaçat el conseller a donar dades "exactes" durant les compareixences i que aquestes incloguin els escorcolls, identificacions i detencions fets per tots cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya durant l'estat d'alarma. Castel ha retret el "rerefons" de Buch quan pronuncia en castellà el concepte govern espanyol. "El rerefons no toca. Toca estar al costat de la ciutadania", ha manifestat. Finalment, la formació liberal ha demanat més "respecte institucional" i "coordinació" entre els diferents cossos de seguretat.

Per la seva banda, Castillo ha iniciat la intervenció destacant que algunes declaracions de Buch en roda de premsa han estat "dignes del Club de la Comèdia" o del Polònia de TV3. Castillo ha dit que la Conselleria d'Interior no està fent una mala gestió de la crisi sanitària, però que el conseller sí que té un "problema" en la seva comunicació amb els mitjans. Per això, li ha dit que la coordinació i la comunicació pública ara mateix són "essencials" i que s'ha de garantir que la ciutadania compleixi les mesures de confinament. "Comparteixen experts amb l'Estat i tenen totes les competències en la gestió. No cal aquesta actitud", ha manifestat Castillo.

El diputat de CatECP ha constatat una vegada més que cal definir un nou model de seguretat pel país. Parés ha argumentat que l'única manera "justa" per articular una acció multinivell per solucionar la crisi serà a partir de la "coordinació" i la "cooperació" entre administracions. El diputat ha dit que Buch ha de "rectificar" i canviar l'estratègia comunicativa perquè no va en la direcció de cooperar. També ha dit que no entén per què Buch, "des del primer dia", insisteix en un discurs de "confrontació" entre Catalunya i Espanya.

Pel que fa als grups independentistes, Maria Sirvent (CUP) ha constatat que en un sol mes ja hi ha hagut el doble de sancions aplicant l'anomenada "llei mordassa" que en tot el 2019, i ha opinat que la qualificació dels incompliments és "absolutament discrecional". La diputada anticapitalista també ha apuntat que les sancions administratives són una "càrrega" perquè s'inverteix el mecanisme i és l'acusat qui ha de demostrar la seva innocència, amb el testimoniatge d'un agent de l'autoritat. "Qui decideix què és i què no és desobediència?", ha preguntat Sirvent a Buch.

Per la seva banda, la diputada d'ERC Montserrat Fornells ha preguntat al conseller si els agents dels Mossos es faran la prova de PCR abans de reincorporar-se. Fornells també ha carregat contra la decisió de l'Estat de retirar el confinament total, i ha animat el Govern a preparar-se per "la reconstrucció del país", posterior a la crisi sanitària. Finalment, Ferran Roquer (JxCat) ha criticat el vocabulari "bèl·lic" de l'executiu espanyol, i ha defensat Buch amb el terme gobierno de España —en castellà—: "És que és així com es diu", ha subratllat Roquer.

Sobre l'exèrcit

El conseller d'Interior ha negat que la Generalitat hagi rebutjat o "qüestionat" l'actuació de l'exèrcit i ha defensat que si no van sol·licitar abans la seva ajuda va ser per "solidaritat" amb altres comunitats que no disposen d'un sistema d'emergències autonòmic.

"Va ser un exercici de solidaritat el que vam fer", ha assegurat a la comissió d'Interior del Parlament, que se celebra telemàticament, després que l'oposició li hagi retret que menyspreés en un primer moment l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per desinfectar espais de risc d'infecció.

Segons Buch, durant les primeres setmanes de l'emergència sanitària no van demanar la col·laboració de l'exèrcit per no abusar de serveis que, segons el seu parer, altres comunitats autònomes podrien necessitar més que Catalunya.

"A tot l'estat espanyol no hi ha ningú que tingui un sistema d'emergències públic com el que té Catalunya. (...) Per tant, és normal que siguem solidaris i no tirem de serveis que altres segurament necessitin abans que nosaltres", ha assegurat. Per això, ha continuat, primer van usar "recursos propis" abans de sol·licitar l'ajuda de l'UME a Catalunya, l'auxili de la qual van demanar per primera vegada per desinfectar un centre de menors a Badalona.

El conseller s'ha expressat en aquests termes després de puntualitzar ja en alguna ocasió que si la Generalitat no va demanar abans l'ajuda de l'exèrcit va ser per no "absorbir" el suport de l'Estat, una idea que ha reiterat avui de forma més contundent i que ha atribuït a la "solidaritat" dels catalans.

També ha recordat que l'UME va actuar en l'incendi de Deltebre (Baix Ebre) el desembre passat, per això ha recalcat: "Jo no la poso en qüestió, ni de bon tros".

No obstant això, ha matisat les seves paraules quan va posar en dubte l'efectivitat que l'exèrcit desinfectés l'aeroport de Barcelona-el Prat el passat mes de març. "No tenia sentit si l'endemà venien milers de persones, perquè la desinfecció duraria hores o minuts. El que s'havia de fer era tancar l'aeroport", ha postil·lat.