Nou avís de la Comissió Europea a Espanya per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que està bloquejat des de fa 5 anys pel PP. La CE ha advertit Espanya que "és una prioritat que desbloquegi la renovació del CGPJ", i a més ha exigit que "immediatament després" de la renovació comenci la reforma que permeti que els nomenaments posteriors d'aquest òrgan de govern les realitzin els jutges, en consonància amb els estàndards europeus. Aquesta situació planteja a Brussel·les "serioses preocupacions", ja que no s'ha renovat el Consell malgrat la urgència existent, ni s'han pres mesures per adaptar el procediment de nomenament dels seus membres. Així doncs, aquesta és una de les peticions que s'inclou en la llista de recomanacions específiques que l'Executiu comunitari dirigeix en la seva avaluació anual de l'Estat de Dret en el marc de la Unió Europea. 

Preocupació pel bloqueig del CGPJ

Brussel·les recorda que la renovació del CGPJ d'Espanya està pendent des de desembre de 2018 i que, des de llavors, "continua sent una preocupació" per als serveis comunitaris, que han anomenat repetidament a modificar el sistema de nomenaments perquè almenys la meitat dels vocals siguin triats pels mateixos jutges. Així mateix, l'informe apunta que estan pendents una reforma del procediment penal per abordar la durada de les investigacions i els processaments, i un projecte de llei sobre els grups de pressió, a més de recordar que la reforma dels delictes relacionats amb la corrupció va introduir el delicte d'enriquiment il·lícit i va revisar el de malversació, fins i tot rebaixant les penes en alguns casos, la qual cosa va suscitar crítiques.

La Comissió Europea denuncia que el bloqueig del CGPJ a Espanya repercuteix en la situació del Tribunal Suprem, que té aturats nomenaments a conseqüència que no es poden efectuar mentre l'òrgan de govern dels jutges estigui en situació d'interinitat. Tanmateix, l'executiu comunitari celebra el nomenament dels magistrats del Tribunal Constitucional. Amb la impossibilitat de renovar el CGPJ, el PP ha aconseguit mantenir el bloqueig fins després de les eleccions generals del 23-J. 

Més sancions per a Espanya

En l'informe sobre l'Estat de Dret, Brussel·les també retreu a Espanya que no hagi modificat l'estatut fiscal per aconseguir una major independència de la Fiscalia i el govern espanyol. A més, insisteix en la necessitat de regular els lobbies creant un registre per poder reforçar el seguiment dels conflictes d'interès, fins i tot, que l'Oficina de Conflictes d'Interès, tingui capacitat sancionadora. També apunta a la necessitat de reduir el temps que es manté el secret de les informacions classificades d'Espanya.