La Comissió Europa ha evitat aquest dimarts donar suport a Espanya en la defensa del projecte del gasoducte Midcat per unir la península Ibèrica amb la resta de la UE a través dels Pirineus i ha demanat més dades per avaluar la viabilitat de la iniciativa, hores després que el president de França, Emmanuel Macron, rebutgés del tot rellançar aquest projecte. "No podem donar una posició específica en aquest moment, cal que els Estats membres i els promotors avancin en l'anàlisi sobre les possibilitats de viabilitat del projecte i aleshores estarem en mesura de donar la nostra opinió sobre un projecte precís", ha indicat el portaveu d'Energia de l'Executiu comunitari, Tim McPhie, en una roda de premsa a Brussel·les.

Aquesta és la reacció de la Unió Europea un dia després de la negativa de Macron davant d'aquest projecte. En concret, Macron ha dit que no comprèn "el problema a curt termini que s'intenta resoldre" amb la construcció del Midcat i ha argumentat que les altres dues canonades que uneixen actualment els dos països, pel País Basc i Navarra, estan "infrautilitzades" perquè des del febrer s'estan fent servir al 53%. Així, el portaveu d'Energia de la Comissió Europea ha recordat que el Midcat no consta a la llista de projectes d'interès comú de la UE perquè les autoritats franceses i espanyoles van decidir deixar-ho "en pausa" a l'espera de "noves avaluacions" després de constatar que el projecte no estava "madur".

Impossibilitat de finançar el Midcat

També ha subratllat que, d'acord amb la nova legislació en matèria d'infraestructures energètiques aprovada recentment, no es poden finançar amb recursos i fons europeus aquells projectes basats en combustibles fòssils com és el cas del gas. Això exclouria de la possibilitat de rebre fons europeus un potencial projecte que recuperi la idea del Midcat i serveixi únicament per transportar gas. "El que potencialment es podria finançar són projectes d'infraestructures d'hidrogen. Podria tenir estatus de projectes d'interès comú baix com a corredors prioritaris d'hidrogen. Però ni és ni ha estat un projecte d'aquesta categoria", ha conclòs.

En l'àmbit general, el portaveu d'Energia de la Comissió Europea ha posat èmfasi que tota nova inversió que connecti les terminals de gas natural liquat (GNL) de la península Ibèrica amb la xarxa gasística europea a través d'infraestructures "preparades per a l'hidrogen" podria "contribuir a diversificar més l'aprovisionament de gas al mercat intern" i "ajudaria al potencial futur d'hidrogen verd" d'Espanya i Portugal i el nord d'Àfrica. Però, de nou, ha reiterat que el projecte que desitja Espanya "no és al punt que la Comissió Europea pugui avaluar si pot rebre fons".

"No és un assumpte estrictament bilateral"

Unes hores abans que es pronunciés el portaveu comunitari, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha manifestat que el debat sobre el Midcat no és exclusiu a França i Espanya. "No és un assumpte estrictament bilateral i previsiblement es tractarà aquest divendres en el consell de ministres d'Energia de la Unió Europea", ha analitzat en una entrevista a Onda Cero. Ribera ha descartat que es pugui tancar el debat "amb el pronunciament d'un sol país", atès que es tracta d'un problema energètic que es prolongarà més enllà d'aquest hivern, caldrà adoptar mesures a llarg termini.