Pols entre La Bressola i l'Ajuntament de Perpinyà. Un pols que ha acabat amb una manifestació als carrers de Perpinyà. L'objectiu és fer-se sentir i que l'ajuntament canviï d'opinió i permeti a La Bressola obrir el primer col·legi-liceu en català. La Bressola tenia signada ja la compra del monestir de Santa Clara, a Perpinyà, per fer-hi un col·legi-liceu, però a l'últim moment, l'ajuntament governat per l'extrema dreta, el partit Rassemblement National i Louis Aliot al capdavant, ha fet ús del dret de tanteig i retracte. 

Aquest fet ha deixat a La Bressola sense marge de maniobra i han decidit sortir al carrer per aconseguir una rectificació. Segons el diari L'Independant, unes 2.000 persones haurien sortit a manifestar-se contra l'ajuntament.

Acusen l'ajuntament de "traïció"

L'escola Bressola ha acusat l'Ajuntament de Perpinyà de "traïció" per bloquejar el projecte i fa uns dies ja va anunciar dos recursos davant dels tribunals. El consistori va decidir exercir el dret de tanteig i retracte per la compra de l'edifici històric just quan l'escola havia fet una paga i senyal –de 60.000 euros– per adquirir-lo. Tot plegat, denuncien, després de mesos de converses i sense que tinguin "cap projecte". "Al·leguen la protecció del patrimoni, però el que volen és obstaculitzar al projecte", assegura l'advocat Guillem Nivet a l'ACN. "Hem de trobar una solució per a aquests alumnes i avui, no la tenim", afirmava la directora general de la Bressola, Eva Bertrana, a la mateixa agència.

La Bressola va anunciar a principis de setembre que celebrava el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà. L'associació d'escoles en català a la Catalunya Nord celebrava la notícia perquè suposava donar sortida als centenars d'alumnes que any rere any estudien en el sistema immersiu en els vuit centres que tenen distribuïts arreu del territori.

De forma provisional, la Bressola de Sant Galdric acull la primera classe de sisè, però l'objectiu final era trobar un espai on poder fer realitat un centre que acollís tota la secundària i el batxillerat.

El mes de març, segons destaca la mateixa agència, els responsables de la Bressola van visitar per primera vegada el monestir de Santa Clara, ubicat al barri del Vernet. Després de dues visites, van constatar que l'espai complia amb els requisits i permetria ubicar-hi uns 350 alumnes entre la secundària i el batxillerat.

 

 

Imatge principal: manifestació de La Bressola / @LaBressola