El mateix dia que tindrà lloc la vista davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per tractar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, l'advocat de tots tres, Gonzalo Boye, ha afirmat que el resultat d'aquest procés judicial pot marcar "l'autèntica desjudicialització" del procés. "Crec que una forma fàcil d'explicar és que aquest procediment i els seus resultats és la contribució més gran dels exiliats a la desjudicialització. És a dir el conflicte polític es desjudicialitzarà en la mesura que ens vagi bé a Europa", ha sostingut en una entrevista a TV3. 

Boye sosté que aquest és el canvi per desjudicialitzar el conflicte polític català i, per tant, "les conseqüències d'aquest procediment aniran més enllà dels exiliats". Tanmateix, l'advocat ha deixat clar que la lluita legal no es restringeix necessàriament al TGUE, ja que davant de l'escenari que els tribunals no els donés la raó té clar el següent pas: recórrer. 

En el cas que finalment la justícia europea els doni la raó sobre la immunitat dels parlamentaris catalans, Boye no ha detallat si Puigdemont, Comin i Ponsatí tornarien a l'Estat espanyol. "Crec que a Espanya mai s’ha de perdre el temor, però ells no viuen amb por i nosaltres els dotarem de les eines necessàries perquè abordin el seu retorn quan correspongui", ha afirmat.

La reforma de la sedició

Sobre la polèmica reforma de la sedició, Boye ha afirmat que no és un assumpte que els preocupa o destorbi els seus plans i ha remarcat: "La reforma de sedició no ens preocupa perquè nosaltres vam derogar el delicte respecte al president Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín el 2018 a Alemanya". L'advocat descarta que en el supòsit que es modifiqui com esta planejat aquesta part del codi penal tingui cap efecte sobre Puigdemont. "A Espanya tot és possible, però dubto que es pugui aplicar de manera retroactiva una llei penal no favorable al reu". 

Junts esmena la reforma de sedició

Junts per Catalunya presentarà una esmena de substitució de la reforma de la sedició que aposta per limitar el text a la derogació d'aquest delicte, sense la contrapartida que apareix a la proposició de Llei del PSOE i de Podem pel que fa als desordres públics agreujats. En la proposta de Junts no s'inclouen referències al delicte de malversació. Per contra, el text proposa també establir una disposició transitòria per revisar les sentències en un termini curt de temps, així com les cancel·lacions dels antecedents penals dels qui han estat condemnats per sedició. A més, Junts també demana que el Codi Penal especifiqui que el delicte de rebel·lió se circumscriu, només, a l'ús d'armes.