El primer assalt de l’exili a Luxemburg serà aquest dijous a les 14 hores a la sala blava del Tribunal General de la Unió Europea (EU). La defensa dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín exposaran davant del tribunal que el llavors president de l’Eurocambra, David Sassoli, havia d’haver defensat la seva immunitat davant les euroordres de detenció dictades pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarenael 14 l’octubre de 2019 (un cop condemnats els presos polítics per sedició, malversació i desobediència per l’1-O) i el  4 novembre de 2019.  És la causa T-115/20. Cal recordar que Clara Ponsatí va obtenir l’acta l’1 de febrer de 2020, quan van marxar els diputats britànics pel Brexit, i en aquest procediment no hi apareix, però sí en la vista de divendres al TGUE, on l’advocat de tots tres, Gonzalo Boye, reclamarà que el TGUE anul·li l’aprovació del Parlament Europeu d'aixecar-los la immunitat per atendre el suplicatori del jutge Pablo Llarena per entregar-los a l’Estat espanyol per jutjar-los pels fets de l’1-O del 2017.

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín van ser escollits eurodiputats per Junts l’estiu del 2019, però no van poder accedir amb garanties al Parlament Europeu, a Brussel·les, fins al  20 desembre del 2019. A l’estiu, el llavors president de la cambra, Antonio Tajani, els va barrar el pas, i no ho van poder fer fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va resoldre que Oriol Junqueras gaudia de la immunitat parlamentària quan va ser jutjat i condemnat pel Tribunal Suprem a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació.  En aquesta sentència, el TJUE fixava la doctrina Junqueras, la qual estableix que un parlamentari obté l’acta en ser escollit, i, per tant, la jura de la Constitució, com exigeix l’Estat espanyol, no és imprescindible.

La polèmica torna amb Metsola

David Sassoli -que va substituir Tajani el juliol del 2019 al capdavant del Parlament Europeu, i que va morir el gener passat- després d’una reunió molt tensa amb la presidenta del grup dels socialistes, Iratxe García, que va intentar de nou frenar l’accés dels polítics independentistes a l’Eurocambra, va anunciar que havia demanat als serveis jurídics del Parlament que avaluessin com més aviat millor l’aplicació dels efectes de la sentència del TJUE. Se’ls va considerar eurodiputats de ple dret i des de llavors, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han exercit de diputats del Parlament Europeu, fins que el 24 de febrer de 2021 el Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu va aprovar aixecar la immunitat dels tres eurodiputats catalans, tal com va reclamar el TRibunal Suprem i van donar el seu suport el PSOE, PP i Cs. 

Paral·lelament als tribunals, l’actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, del Partit Nacionalista, és qui té ara la patata calenta sobre les actes dels independentistes catalans i la resposta que ha rebut de la Junta Electoral Central (JEC), que se salta la jurisprudència europea per insistir que han de complir el requisit de jurat la Constitució, com ara també li exigeix a l’eurodiputat Jordi Solé (ERC), que va substituir Oriol Junqueras en declarar-se ferma la seva condemna. Precisament, el TJUE es pronunciarà el pròxim 22 de desembre sobre el recurs del president d’Esquerra per la negativa de l’Eurocambra a donar-li l’escó.

Metsola, que va visitar Barcelona la setmana passada, va haver d’aclarir dimarts que no retirarà l’escó als eurodiputats catalans, com indicava un diari espanyol, sinó que ha encarregat un informe jurídic per prendre una decisió. Si aquesta és contrària als polítics catalans, segurament la seva defensa tornarà a demanar l'empara dels tribunals, ja que el dret a la immunitat és el que han de resoldre ara.

La vista de divendres: l’anul·lació del suplicatori

Aquest divendres, el mateix tribunal del TGUE analitzarà a partir de dos quarts de deu del matí la reclamació de la defensa de l’exili perquè s’anul·li la decisió de la cambra europea d’accedir al suplicatori cursat pel jutge Llarena per entregar-los a l’Estat espanyol. És la causa T-272/21.  En aquesta vista, l’advocat Gonzalo Boye exposarà la “persecució política” que viuen Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí des del govern espanyol, el qual -sostenen- ha reformat el Codi Penal, amb derogació del delicte de sedició, només per aconseguir la seva detenció. També exposarà la falta d’imparcialitat del president de la Comissió d’Afers Jurídics, l’eurodiputat Adrián Vázquez de Cs, perquè s’aprovés la retirada de la immunitat dels polítics catalans.