Més imputacions. El jutge del cas Volhov, que investiga suposades irregularitats sobre el finançament de l’independentisme català, ha citat a declarar com a investigat el director de l’Oficina del president Puigdemont, l'historiador Josep Lluís Alay. En aquest cas, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, vol aclarir si Alay es va aprofitar d’informació reservada en demanar a un agent dels Mossos d’Esquadra si hi havia un control o requeriment policial contra ell, el juliol de 2020. L’agent dels Mossos també ha estat citat com a investigat. Aquesta informació va ser extreta per la Guàrdia Civil del telèfon mòbil d'Alay, després de ser detingut amb una desena més de persones l’octubre del 2020, en l’operació Volhov. La citació d’Alay és per aquest mes de juliol i el jutge ha fet una peça separada dins del cas Volhov.

En concret, l’informe de la Guàrdia Civil indica que la conversa entre Alay i un agent dels Mossos, Xavi M.L., s’inicia el 17 de  juliol de 2020. Alay li diu: “Hola Xavi, necessitaria un petit favor. Ja saps. Mirar si es manté efectiu el control específic que hi ha contra mi. M’aniria bé un ‘pantallasso’ també, si us plau (...) Això és una llosa que tinc damunt per viatjar”. I l’agent li contesta: “Bon dia Josep, i tant que puc, però soc de vacances i torno treballar a l’agost. Si ho necessites ja, demano a algú de confiança que m’ho miri.” I  el 4 d’agost, l’agent li torna a contestar: “Tot molt bé. No pateixis, ho faré personalment per assegurar-nos, però si em van dir que no sortia és segur que no surt.”

Guàrdia Civil

Davant aquesta conversa, el cos armat afirma que si Alay fa aquesta petició al mosso és que “sap que existeixen aquest tipus de requisitòries, controls específics que es dicten per interès policial o judicial”, i que si té coneixement “és perquè algú li ha dit i, per tant -afegeix- no és la primera vegada que rep informació sensible, aquest cop sobre les requisitòries vers la seva persona, i tot per un viatge que vol fer”. Hi detalla que “aquesta persona li ha enviat un pantallazo del que sembla ser una base policial, apareix el número usat pels Mossos per assignar en els expedients policials, confirmant-li que no té requisitòries pendents. A l’informe, s’hi afegeix que “possiblement” l’agent sigui un dels professionals que dona servei a Waterloo, donant seguretat al president Puigdemont, ja que en les converses, Alay li pregunta si ja són a Waterloo. Davant aquests missatges, la Guàrdia Civil conclou que  “s’ha fet un ús d’informació reservada, amb accés a fitxers policials, sobre requisitòries a Alay, per sostreure’s de l’acció de la Justícia, i podria ser un delicte de revelació de secrets”.

Precisament, Alay ha estat detingut dos cops. El primer va ser detingut el 28 de març de 2018, quan va arribar a Barcelona, juntament amb els dos mossos que acompanyaven al president Puigdemont de tornada a Bèlgica, i que va ser detingut a Alemanya, el 25 de març de 2018, quan també viatjava amb l’empresari i amic Jami Matamala. L’Audiència Nacional va jutjar i absoldre els dos agents dels Mossos, a qui la fiscalia demanava un any i mig de presó. El jutge va resoldre que els dos agents van ajudar el president de la Generalitat, però que no van cometre el delicte d’encobriment, perquè aquest no inclou la sedició com a delicte a encobrir, i perquè ho van fer en el seu temps lliure,  i, per tant, "no van abusar de les seves funcions públiques".

Cas Diputació

Paral·lel al cas Volhov, el magistrat Aguirre també investiga Alay en el cas Diputació, on s'investiga si es van donar subvencions a entitats afins a CDC des de la Diputació de Barcelona, i que a partir d'aquesta causa es va fer la peça central del cas Volhov. En una resolució, el jutge va demanar a la Diputació la feina feta per Alay entre els anys 2015 i 2016, amb l'únic indici que el seu antecessor hauria comès alguna irregularitat. També va sol·licitar els viatges realitzats per Alay amb la Diputació de Barcelona, per escatir si ja tenia un suposat contacte amb Rússia, abans d’assumir el seu càrrec al costat de Puigdemont.

En concret, el maig passat, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona va oferir a Josep Lluis Alay si es volia personar en el cas Diputació, en assegurar que havia trobat indicis contra ell. “Resulta procedent comprovar si la missió d’Alay de mantenir contactes amb polítics, mafiosos russos, i enviats del Kremlin va començar quan treballava a la Diputació”, afirma el jutge Aguirre. Davant aquesta resolució, l'advocat d'Alay, el penalista Gonzalo Boye, va presentar recurs i va demanar a l'Audiència de Barcelona que arxivi la investigació perquè "no té cap suport legal".

A més, en la resolució, del 17 de maig passat, el jutge acusa el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado de fer una “maniobra obstativa”, en presentar un recurs contra la seva decisió, de l’abril passat, d’encarregar a la Guàrdia Civil un informe patrimonial d’Alay amb l'únic argument que el seu antecessor en el càrrec a la Diputació, Jordi Castells, té indicis delictius en la concessió de subvencions a ONG del Tercer Sector.