L'advocat Gonzalo Boye ho té clar i des de fa temps. Després de deixar anar que l'equip jurídic que defensa el president Carles Puigdemont a Alemanya "fa dos mesos que menja crispetes" perquè no "hem hagut de fer res", ja que la justícia espanyola "s'ha anat marcant gols en pròpia porta des de l'inici", Boye ha subratllat que el seu pressentiment és que Puigdemont tornarà a Bèlgica i no a Espanya perquè Alemanya no acceptarà la petició espanyola d'extradició i, de fet, ahir els jutges alemanys ja van rebutjar empresonar-lo de nou i la justícia alemanya va rebutjar el càrrec de rebel·lió.

Així ho ha volgut posar en relleu a El matí de Catalunya Ràdio, on ha justificat el seu argument sota la idea que el seu pronòstic "no és una qüestió d'intuïcions", sinó que, ha apuntat, "als països democràtics, la justícia és previsible". I més encara tenint en compte que el delicte de rebel·lió i de sedició "no existeixen" i que el de malversació fins i tot el mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "diu que no s'ha donat", mentre que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola "també han confirmat que no s'han trobat proves que la confirmin".

I no només això. També ha volgut insistir en la idea que "la resolució, respecte a la malversació, diu que hi ha versions contradictòries" i, per tant, considera que "estem atribuint una responsabilitat penal a una cosa de caràcter polític i sobre una malversació que a més no s'ha donat". La previsió és que tot això es decideixi durant la segona meitat de juny, després que el fiscal presenti el seu escrit definitiu, que l'equip jurídic de Puigdemont li contesti, se celebri la vista i es redactin les resolucions.

Imputar Rajoy?

Subratllant de nou que "aquests fets no són delictius a Alemanya perquè és una democràcia", l'advocat del president a l'exili ha lamentat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena "està socialitzant cap al govern de Puigdemont la violència que hagin pogut, o no, desplegar uns quants manifestants i atribuint-li caràcter criminal", al mateix temps que ha posat a sobre de la taula que precisament això, "als països democràtics és molt difícil d'entendre com un concepte de violència".

Segons Boye, seguint el criteri que pretén aplicar la justícia espanyola als membres del Govern i altres dirigents sobiranistes, "també hauria d'estar imputat el senyor Rajoy per la violència que va desplegar de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional", però ha assenyalat que "a ningú no se li passa pel cap tirar cap amunt una cosa que pot ser individual, si és que ha passat".

El que és positiu de tot això és, per l'advocat de Puigdemont, que "el que s'està fent a l'estranger té com a sentit revertir el que s'està fent a l'Estat espanyol", i s'ha mostrat convençut que "no hi haurà decisions discordants entre uns països de la Unió Europea i altres", menys amb Espanya, a qui ha instat a "decidir si vol continuar dins de la UE o convertir-se en un país aïllat com Albània".