L'advocat Gonzalo Boye ha volgut explicar aquest vespre a través de les xarxes socials quines son les capacitat i competències del Govern, a través de la conselleria de Justícia, sobre la situació els presos polítics un cop siguin traslladats a Catalunya. Davant la seva imminent arribada a Lledoners i Figueres, Boye ha assegurat que "la Generalitat només té competències sobre els penats i, a més, l'obligació legal de custodiar als presos preventius... no pot fer més que això per molt dolor que aquesta obligació generi".

Boye també ha explicat que la Generalitat té transferides les competències en matèria penitenciària "però no té capacitat per acordar ni la seva excarceració ni la concessió de beneficis penitenciaris que no són aplicables als presos preventius". És a dir, "els beneficis penitenciaris (permisos de sortida i altres) així com la progressió de grau (règim obert o article 100.2 del R.P.) no són aplicables als presos preventius".

Tot i això, l'advocat dels consellers exiliats ha recordat que "el trasllat és una bona notícia per als seus familiars, els seus amics i els seus advocats" però que "l'autèntica solució passa per una decisió judicial que, per ara, només pot adoptar el jutge Llarena o la sala d'Apel·lacions".