Tot just han passat 24 hores des que es va fer pública la decisió de la justícia belga sobre Valtònyc que en denegava l'extradició, i l'advocat Gonzalo Boye ja ha trobat els arguments per deixar en evidència el Tribunal Suprem, aquest cop recuperant la sentència que va condemnar el també raper Pablo Hasél a dos anys de presó.

L'advocat ha compartit un fragment de la sentència condemnatòria de Hasél: "Aquest discurs de l'excés verbal punible no entra en la PRETESA llibertat d'expressió, sino que entra en el que podria denominar-se com el LLIBERTINATGE d'expressió, que si es reuneixen els elements dels tipus penals [...] serien constitutius de delicte". Tot el contrari del que diu la interlocutòria de la justícia belga sobre el raper Valtònyc: "Rebutja l'extradició pels tres delictes. Aquesta tarda rebrem l'argumentari que els ha portat a prendre aquesta decisió, però hi ha una cosa que hem anat repetint i repetint perquè sembla que la gent se n'oblida, que això és llibertat d'expressió i els tres jutges del tribunal no ho han oblidat", deia el mateix Valtònyc aquest dimarts.

TUIT Boye hasel valtonyc 1

TUIT Boye hasel valtonyc 2

Vistes les discrepàncies entre la justícia belga i l'espanyola, Gonzalo Boye no dubta en afirmar: "No ens estranyem si després a Europa ens miren com a bestioles rares".

La justícia espanyola demanava tres anys i mig de presó

El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. La justícia espanyola el reclamava per una condemna de tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. 

"Avui, quatre anys després de començar aquest procés, el tribunal de segona instància ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi pot haver amenaces de mort en una cançó i que injuriar el rei no pot ser delicte mai més a Bèlgica", va afirmar Valtònyc a la sortida de la vista. Va ser molt ràpida i, segons va explicar el raper, el Tribunal d'Apel·lació de Gant li ha comunicat que està completament d'acord amb la sentència de primera instància que ja va rebutjar l'extradició del músic. La justícia espanyola va reclamar a Bèlgica que entregués Valtònyc. 

L'últim recurs de la fiscalia belga

La fiscalia belga ha decidit finalment presentar un últim recurs contra la decisió del Tribunal de Gant de rebutjar l'extradició de Valtònyc al Estado español. Segons han confirmat fonts de la defensa de Valtònyc, ara la fiscalia té cinc dies per presentar la seva memòria amb els arguments per recórrer la sentència, i després els advocats del raper dos més per contestar. Es preveu que hi hagi una nova vista sobre el cas de l'extradició el dia 11 de gener al matí al Tribunal de Cassació de Brussel·les.

 

Foto principal: L'advocat Gonzalo Boye / Europa Press