Tutorial de l'advocat Gonzalo Boye dirigit al jutge instructor contra els líders del procés, Pablo Llarena, sobre com accedir a la informació pública de la web del Parlament Europeu. Boye va advertir el jutge que la petició d'empara que Clara Ponsatí va presentar davant del Parlament Europeu l'endemà mateix de la seva detenció a Barcelona l'obliga a aturar el procediment contra l'eurodiputada. No obstant, i malgrat que la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, va anunciar públicament al ple que tramitava la petició d'empara de Ponsatí, el jutge ha reclamat informació documental al respecte i ha donat cinc dies a la defensa de l'eurodiputada per presentarla. Boye, que argumenta que ja va fer arribar una còpia de la carta de Metsola a Ponsatí sobre aquest tema, ha advertit que la resta d'informació és confidencial i només pot facilitar al jutge la que és ja pública.

És per això que en un nou escrit que ha fet arribar al Suprem, l'advocat ha aportat també l'acta de la sessió del Parlament Europeu en què la presidenta de l'Eurocambra va anunciar la tramitació de l'empara. "Aquesta informació és pública i a ella s'hi pot accedir a través de la web del Parlament, en qualsevol de les vint-i-quatre llengües oficials de la Unió, inclòs el castellà", afegeix.

No només això inclou a l'escrit una imatge de la web del Parlament, on al marge superior dret apareix un seguit de pestanyes, "entre les quals, destaca la segona, ES". "Així, s'accedeix a l'acta de la sessió en l'idioma, polsant la pestanya ES s'accedeix a la traducció oficial al castellà elaborada pels serveis del Parlament Europeu. Igualment, s'hi pot accedir a la versió completa de l'acta en versió PDF en qualsevol de les llengües oficial de la Unió", afegeix.

 

Jurisprudència del TJUE

Un cop seguits els tràmits per obtenir la informació, indica que el jutge podrà constatar que existeix la demanda d'empara de Ponsatí, que la presidenta del Parlament va comunicar-ho al ple, i que ho ha remès al Comitè d'Afers Jurídics per a la seva tramitació, tal i com preveu el reglament de la cambra. A més, a la mateixa web de l'Eurocambra apareix que el comitè està tramitant la petició.

L'advocat recorda que la sentència de la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la UE del 2008 en relació al cas de l'eurodiputat Luigi Marra estableix que "Quan s'ha exercitat una acció contra un diputat europeu davant d'un jutge nacional i aquest ha estat informat que s'ha iniciat un procediment d'empara dels privilegis i immunitats el referit jutge ha de suspendre el procediment judicial i ha de sol·licitar al Parlament que emeti la seva opinió a la major brevetat".

Per tot plegat, Boye insisteix a reclamar al jutge instructor que un cop ha estat informat de l'inici del procediment d'empara dels privilegis i immunitats parlamentàries de Ponsatí correspon a l'instructor complir "amb la seva obligació" i aturar el procediment contra l'eurodiputada.