L'eurodiputat francès José Bové ha manifestat en una roda de premsa al Parlament europeu, que "Espanya és l'únic país de la UE que té presos polítics", en referència als consellers catalans empresonats i ara jutjats al Tribunal Suprem espanyol.

Segons Bové, és evident que els presos polítics catalans ho són "per les seves conviccions" i creu contrastat que d'aquí no en pot sortir "cap solució al conflicte". Ha demanat que els presos polítics siguin posats en llibertat.

També ha advertit que el Parlament europeu no serà legítim si no permet que el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras ocupin els escons, si són escollits a les eleccions europees.

Bové ha participat en una roda de premsa dels diputats europeus que han assistit a Madrid al judici al procés, i que han presentat les seves primeres observacions en un informe. 

Els eurodiputats han acusat el Tribunal Suprem espanyol de "falta d'imparcialitat", i s'han queixat que el jutge Manuel Marchena interromp "repetidament" els advocats defensors quan pregunten sobre "noves qüestions" a testimonis "proposats per l'altra part". "La llei no permet aquesta limitació", afirmen. D'altra banda, amb aquest informe també denuncien que els acusats hagin de "rendir comptes pels seus actes polítics", plenament legals en una democràcia. En aquest sentit, asseguren que hi ha "una judicialització d'opinions polítiques", com es posa de manifest en les sessions, i que això és "contrari" al dret internacional.

L'informe també critica l'empresonament dels dotze acusats i "els horaris difícils" que han de seguir per estar presents al judici, cosa que és de compliment obligatori. "Fa encara més difícil un judici que ja té una gran pressió per les excessives penes que es demanen", afirma el text, que reitera la petició del seu alliberament.


D'altra banda, el grup expressa preocupació pels baixos "estàndards" que té al seu entendre la independència judicial i la "imparcialitat" a Espanya, que podrien comportar "influència política sobre la judicatura i l'augment de la percepció pública d'interferència en el procés judicial i parcialitat de jutges individuals".

Durant la roda de premsa per presentar l'informe, els eurodiputats Mark Demesmaeker (N-VA) i el mateix Bové (Verds/ALE) han titllat el judici de "farsa". "Aquest judici mai no hauria d'haver tingut lloc, ja que és sens dubte un judici de dimensió política. Aquest procés judicial que criminalitza les opinions polítiques topa amb la llei internacional que protegeix els Drets Fonamentals", ha indicat Demesmaeker.

L'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras ha indicat que enviaran l'informe a les autoritats de la Unió Europea per "tornar a intentar que reaccionin". L'eurodiputada gallega María Lidia Senra (ANOVA) ha afirmat que li sembla "vergonyós" que "les institucions de la UE estiguin girant l'esquena a això" perquè, segons ella, el cas del procés català afecta els valors europeus i els drets fonamentals.

La visita a Madrid a finals de febrer va ser organitzada per la Plataforma Diàleg UE-Catalunya. En aquesta missió d'observació no oficial hi van participar els eurodiputats José Bové (Verds/ALE), Mark Demesmaeker (N-VA), María Lidia Senra (ANOVA), Jordi Solé (ERC), Indrek Tarand (Verds/ALE), Josep-Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (JuntsxCat), i Marie-Pierre Vieu (GUE/NGL), a més d'altres diputats de parlaments europeus.