El bloqueig de la dreta espanyola fracassa: la CUP s'asseurà, juntament amb tots els altres grups parlamentaris amb representació al Congrés, a la comissió de secrets oficials que es constituirà demà. El Grup Mixt del Congrés dels Diputats ha escollit aquest dimecres "per decisió majoritària dels seus membres" el diputat cupaire, Albert Botran, i una de les víctimes de l'espionatge a l'independentisme, per representar el grup a la comissió que investigarà l'autoria del CatalanGate. El Grup Mixt el formen la CUP, Navarra Suma, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Foro, PRC i Teruel Existe. D'altra banda, ERC ha proposat de candidat Gabriel Rufián, mentre que el Grup Plural (format per Junts i el PDeCAT) enviarà Míriam Nogueras, també víctima de l'espionatge. La presència de Botran, i també la de la representant d'EH Bildu, serà possible gràcies al canvi aprovat ahir dimarts per la Mesa de la cambra baixa que rebaixa les majories necessàries per accedir a la comissió, de tres cinquenes parts a majoria simple. D'aquesta manera, s'esquiva l'intent de bloqueig per part del PP a la presència de diputats independentistes.

L'independentisme, a la comissió

D'aquesta manera, l'independentisme català i basc, víctima principal en l'escàndol del CatalanGate, s'asseurà a la comissió de secrets oficials que s'espera que es constitueixi demà dijous. D'aquesta manera s'obrirà la porta a la inclusió en aquesta comissió d'ERC, Junts i, per primera vegada, EH Bildu, ja que n'hi haurà prou amb els diputats que donen suport al govern per elegir-ne els membres. En la reunió entre el ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà, aquest va ser un dels fets que el govern espanyol va assegurar a la Generalitat. Per a tal cosa, es modificarà la resolució de Presidència que va signar el socialista Manuel Marín el 2004. La comissió de secrets oficials és l'única institució que pot tenir accés a les activitats del CNI, que per la llei que regula el centre no les pot fer públiques enlloc més. La comissió de secrets oficials té naturalesa de secreta, i els seus membres tenen prohibit fer públiques cap de les qüestions que s'hi aborden.

Explicacions pel CatalanGate

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha posat una data límit de 48 hores perquè es donin explicacions sobre el CatalanGate. Són les hores que resten abans de la votació de dijous del paquet de mesures que presentarà el govern espanyol davant de la guerra d'Ucraïna, un paquet que ERC ha advertit que pot estar en perill depenent de la resposta de l'Executiu al cas d'espionatge massiu. Per la seva banda, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, també ha denunciat l'actuació del govern de Sánchez davant del cas d'espionatge i ha reclamat que "s'investigui i es depurin responsabilitats". Finalment, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha afirmat que a la seva formació "no els serveix" la resposta que ha donat fins ara l'estat espanyol.