El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha agraït aquest dimarts a Mèxic l'acollida per part del país llatinoamericà dels refugiats republicans que van fugir d'Espanya després de la guerra civil (1936-1939). Bosch ho ha fet en el marc d'un viatge a Mèxic en el qual s'ha s’ha reunit amb el president de la Comissió d’Exteriors del Congrés mexicà, Alfredo Femat, i la secretària de la Comisión de Desarrollo Social, Ana Karina Rojo.

Bosch ha assegurat que "Mèxic entén que la democràcia i els drets humans han de ser respectats a tot arreu". "Agraïm l’entesa dels representants polítics mexicans, que comparteixen aquesta defensa de drets i que entenen que Nacions Unides és un òrgan competent per dir als estats com s’han de respectar els drets humans", ha explicat en referència a l'informe del Grup de Treball sobre de Detencions Arbitràries de l'ONU que reclama la llibertat dels presos polítics.

alfred bosch mexic govern

El conseller Bosch, reunit amb Alfredo Femat i Ana Karina Rojo | Foto: Govern de la Generalitat

El conseller d'Acció Exterior ha afegit que "volem que la relació entre Catalunya i Mèxic s’intensifiqui i es formalitzi". "Hem detectat que hi havia voluntat d’enfortir aquesta sintonia que ha existit històricament", ha explicat el conseller, que ha assegurat que "Mèxic té una alta sensibilitat i respecte pels drets humans i la democràcia".

Per la seva banda, el president de la Comissió d’Exteriors del Congrés, Alfredo Femat, ha explicat que espera que "a través del diàleg i la intervenció d'organismes internacionals es produeixi una sortida pacífica" al conflicte entre Catalunya i Espanya. "Els conflictes es resolen de manera pacífica; l'autodeterminació dels pobles és fonamental", ha assegurat. Femat ha avançat que traslladarà el debat sobre Catalunya a la Junta de Cooperació Política (Jocopo) del Congrés, l'òrgan de govern que decidirà si inicia un debat sobre l'assumpte.

Durant la reunió, Bosch ha mostrat l’agraïment del Govern català en motiu del 80è aniversari de l’arribada de l’exili republicà a Mèxic. Posteriorment, Bosch ha fet una ofrena al president Lázaro Cárdenas, que va governar el país llatinoamericà des del 1934 fins el 1940 i va permetre l'arribada dels refugiats republicans. El conseller ho ha fet acompanyat del nét de l'històric dirigent mexicà Cuate Cárdenas.