El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, recorda a l’estat espanyol que se li ha esgotat el termini per complir les resolucions de l'ONU, que demanaven alliberar els presos.

Bosch ha advertit a Espanya que en “incomplir oficialment el dictamen de les Nacions Unides, entra en el perillós terreny dels estats pàries”. “És aquest el tipus de compromís que tenen amb els organismes internacionals?”, s’ha preguntat el conseller.

A finals de maig, el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que depèn del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides i que està format per experts independents que investiguen casos d’arrestos arbitraris, va fer públic un pronunciament en què instava l’estat espanyol a alliberar “de manera immediata” Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, a més d’exigir el pagament d’indemnitzacions als presos polítics i l’activació d’una investigació independent sobre la qüestió.

El grup de treball donava, llavors, a l’executiu espanyol sis mesos per proporcionar informació sobre si havien valorat les seves recomanacions i donar-hi una resposta.

“No ens consta que s’hagi donat cap resposta i, per tant, és greu”, ha valorat el conseller Bosch, que ha lamentat que, si és així, “el govern espanyol no ha atès les exigències d’aquest organisme de les Nacions Unides”.

En aquest sentit, Bosch ha alertat de les conseqüències d’aquest incompliment, que implica que “Espanya no ha complert com a signatària dels tractats i de les lleis internacionals”.

Davant d’aquest escenari, ara s’obre un nou camí per a aquesta resolució. Esgotat el termini i negligit el contingut d’aquest dictamen, Bosch ha explicat que “la demanda incomplerta pel govern espanyol seguirà el seu curs i pot ser assumida, a partir d’ara, pel Consell de Drets Humans de l’ONU”.