L'exconseller d'Acció Exterior Alfred Bosch ha celebrat que el Govern obri un expedient sancionador per aclarir la seva actuació en el cas de presumpte assetjament sexual per part del seu cap de gabinet, Carles Garcias. "És una bona ocasió per restablir el meu nom", ha valorat en un comunicat. L'exconseller ha lamentat que s'ha trobat "en una situació preocupant d'indefensió" i que ara els instructors de l'expedient "tindran el mandat" d'escoltar-lo i "tenir en compte" la seva defensa. "És una bona notícia", ha ratificat Bosch, convençut que podrà demostrar la seva innocència i "restablir" la seva "honorabilitat". També ha demanat "resguardar" les víctimes "i que no es faci un ús partidista del cas, lluny de tensions electoralistes".

"Ja era hora. Finalment podré explicar els fets com van succeir i defensar-me de les derivades que m'afecten i les acusacions que s'hagin pogut formular contra mi", ha manifestat l'exconseller. També ha dit que fins ara s'havien fet diversos informes interns i que en cap d'ells havia tingut l'oportunitat de declarar i contrarestar els fets amb els redactors dels informes.

Bosch ha desitjat que s'arribi "al fons de la veritat", tot vetllant perquè els procediments i les garanties siguin "impecables". També ha afirmat que entén que el Govern hagi "decidit esperar que passin els comicis per afrontar aquest procediment amb el màxim d'imparcialitat i professionalitat". I ha demanat que no hi hagi "filtracions interessades com en altres moments" i que s’expliqui amb la màxima transparència el resultat final: "Estic segur que no pot ser altre que absolutori respecte a la meva persona".

L'expedient

Després que els serveis jurídics de Presidència hagin presentat el seu informe, el Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts obrir finalment un expedient al republicà i tramitar una eventual sanció (encara per determinar). A més, han exculpat l'exsecretària general del departament, Mercè Salvat.

El primer informe el va elaborar Funció Pública, que va confirmar que tant Bosch com la secretària general del Departament, Mercè Salvat coneixien els fets, però van incomplir el deure d'activar el protocol previst en aquestes situacions. En aquell informe s'assegurava a més que el cas havia arribat a la vicepresidència i havia estat investigat per un alt càrrec del departament, Lluís Juncà. Al desembre es va portar al Consell Executiu aquest document, però el vicepresident, Pere Aragonès, va decidir retirar l'informe de l'ordre del dia , un fet que va crear un conflicte entre socis.

Aleshores, Aragonès va demanar l'opinió dels serveis jurídics de Presidència abans de pronunciar-se, i ara, amb aquest informe sobre la taula, ja s'ha pres la decisió d'obrir l'expedient. Un nou instructor determinarà el tipus de sanció i, en cas que hi hagi indicis d'encobriment, Bosch es pot exposar fins i tot a la Fiscalia.