"No tocarem ni una coma". Així ha contestat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, a l'últim embat del ministeri dirigit per Josep Borrell. Després que el govern espanyol requerís al Govern el passat mes d'agost modificar el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat, Bosch ha anunciat aquest dimecres des del Parlament que no canviaran "ni una coma" d'aquest pla i que continuaran "treballant-hi" perquè considera que tot el que es fa és "plenament legal, legítim i necessari". 

"La nostra obligació és desplegar el Pla d’Acció Exterior, perquè Catalunya ha de tenir un paper propi dins del món global on vivim. Catalunya ha de poder internacionalitzar el país, perquè és el que fan tots els països, les ciutats, les empreses o els sindicats", ha afegit en aquest sentit, després de considerar que l'únic objectiu de Borrell és "bloquejar" l'acció del Govern a l'estranger.

Les declaracions de Bosch arriben després de la reunió del Govern d'aquest matí, en la que també s'han aprovat sis nous decrets per blindar les sis delegacions amenaçades per un contenciós administratiu del govern espanyol al TSJC. Es tracta de les seus del Regne Unit, Alemanya, Suïssa, França, els Estats Units i Itàlia, que són les que es van tancar durant el 155 i es van reobrir en recuperar les institucions.

En substituir el decret d'obertura d'aquestes delegacions, aprovat el 26 de juny del 2018, per aquests sis nous decrets, podria caure el contenció al TSJC.