El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, considera que el que "ajuda" i fa "avançar" en entorns democràtics és el diàleg amb "l'enemic". "S'ha de fer", ha dit el conseller en una conferència a Montevideo a l'associació d'expresos polítics de l'Uruguai Crysol.

Bosch ha assegurat que cal parlar amb els que ha qualificat "d'enemics" malgrat que això pugui generar "crítiques" i "retrets" entre la societat. "S'ha de ser capaç de fer-ho quan arriba el moment perquè si no pots contribuir a una situació de més enfrontament i difícil solució", ha assenyalat Bosch, que ha reivindicat a l'associació d'expresos polítics que "els drets universals han de ser defensats per tothom a tot arreu".

Segons Bosch, "el que té més mèrit és parlar amb l'enemic". "Cal ser tan gran i generós en aquestes situacions que has de poder ser capaç de parlar amb els que t'han fet més mal i infringit més violència i repressió", ha assenyalat Bosch, que ha remarcat que el diàleg amb "l'enemic" no implica ni "renúncia" ni "rendició".

Durant la conferència, el conseller d'Acció Exterior ha abordat la situació política a Catalunya i ha denunciat l'empresonament i el judici contra els líders independentistes per "fer una votació". Bosch ha defensat el referèndum de l'1-O com una "gesta popular" i "d'empoderament del poble".

"Els que van posar les urnes estan la meitat a la presó i la meitat a l'exili", ha denunciat el conseller, que ha afegit que "no s'entén que els poders de l'estat recorreguessin a les porres, el càstig, la presó i l'exili".

Alfred Bosch Uruguai Crysol ACN

ACN

Reivindica Junqueras com una figura de "resistència"

Durant la conferència, Bosch ha recordat figures històriques com Nelson Mandela o l'expresident de l'Uruguai, Pepe Mujica, qui ha apuntat que va ser pres com a "ostatge" durant la dictadura. "El tenim com a referent amb tot el que està passant a Catalunya", ha afirmat.

Sobre Mandela, el conseller d'Acció Exterior ha subratllat que el seu alliberament va "facilitar" la transició a Sud-àfrica. En aquest sentit, Bosch ha confiat que, "seguint aquesta pauta", "d'aquí a una anys, després de sortir en llibertat, Junqueras pugui ser també president de la Generalitat".

A banda de Mandela i Mujica, Bosch també s'ha referit a altres figures que han estat un lligam entre Catalunya i l'Uruguai, com Margarida Xirgu o Ana Surra, política d'origen uruguaià elegida senadora d'ERC.

Resposta internacional a la sentència

Sobre la resposta a la sentència contra els líders independentistes en cas que sigui condemnatòria, Bosch s'ha mostrat convençut que hi haurà grans "demostracions de fortalesa popular" i ha remarcat que l'independentisme no caurà "en la trampa" de la violència.

Per la banda política, el conseller ha admès que "hi haurà d'haver" una reacció per part del Govern, malgrat no estar decidida. La convocatòria d'eleccions, un govern de concentració nacional o "resistir-se a la política espanyola" són els escenaris que hi ha sobre la taula, segons Bosch.

A més, el conseller d'Acció Exterior ha confirmat que també hi haurà una resposta amb "projecció internacional" a les sentències. Es tractarà d'informar a l'exterior sobre la situació política i les sentències, així com de col·laborar amb totes aquelles persones o organitzacions d'arreu del món que vulguin denunciar la situació i "pressionar els seus governs perquè es pronunciïn".