L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha dit que l'OTAN hauria de ser "compatible" amb una major autonomia militar continental "amb capacitat de reacció" a Europa.

El socialista Borrell a la finalització del curs Quo Vadis Europa? Hacia una UNión Europea geopolítica, que aquesta setmana ha dirigit Santander, dins del marc dels Cursos d'Estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Autonomia militar

En la seva intervenció, el socialista ha fet una anàlisi de les "dificultats" que la Unió Europea té per consolidar estratègies col·lectives per aconseguir una "autonomia estratègica, davant dels seus socis i competidors en un món multipolar en conflicte entre dues grans potències".

L'exministre socialista ha assegurat que tot i que la Unió Europea ha de mantenir-se sempre dins de l'OTAN, ha de desenvolupar una "capacitat pròpia d'intervenció". "No podem esperar que l'OTAN resolgui tots els problemes que més ens preocupen", ha proclamat.

josep borrell ue efeJosep Borrell. - EFE

Un repte "necessari"

Tot i això, ha assenyalat les dificultats per assumir aquest "repte necessari", i ha seguit: "Els europeus ens hem acostumat a viure sota el paraigua militar de l'OTAN i generar una capacitat autònoma ens resulta difícil d'assumir". També ha apuntat les "contradiccions" en les que cauen alguns països membres "que no els veu l'interès a contribuir en defensa perquè l'OTAN resolgui els problemes", ha dit.

"Per l'europeista, això no és debilitar l'OTAN", ja que ha considerat que la "força", i ha apuntat que "els mateixos americans van estar a favor". Finalment ha predit que "els Estats Units reorientarà la seva estratègia cap al Pacífic".

Política exterior conjunta

Borrell ha indicat que "la gran política exterior" segueix en mans dels Estats membres i ha reconegut que hi ha problemes per desenvolupar les estratègies de la Unió, amb "polsos permanents" entre els Estats.

"Alguns països usen la política comuna com un instrument per aconseguir concessions en altres àrees", ha dit. En aquest sentit, Borrell ha assegurat que "el millor" seria abandonar l'obligació de la unanimitat, encara que ha matisat que "això no passarà".

Política migratòria

 Borrell, també va defensar una nova política migratòria europea basada en l'experiència comuna d'Espanya i Itàlia. Així ho va plantejar l'exministre durant la seva intervenció, mitjançant un vídeo gravat, en el 18è Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia que se celebra a Barcelona.

En aquest sentit, Borrell va recordar les diferències entre les dues ribes del Mediterrani, nord i sud. Segons l'exministre, Europa no ha aconseguit donar suport a l'altra riba, accentuant les diferencies com la renda per càpita o la demografia, assegurant que la UE no ha fet massa pel nord de l'Àfrica en els últims 25 anys. Alhora, també va afegir que aquestes diferències provocaran, i provoquen, grans onades migratòries cap Europa que "haurem de fer front a escala social i econòmic", però va afegir que si Europa vol mantenir l'estat del benestar i superar els problemes demogràfics, necessita migrants.

Imatge principal: Josep Borrell. - EFE