El ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha considerat aquest dilluns "desproporcionat" que Espanya i la resta de la Unió Europea prenguin mesures per trencar les relacions diplomàtiques amb Veneçuela, en represàlia perquè el règim de Nicolás Maduro no permetés diumenge l'entrada d'un grup d'eurodiputats del Partit Popular Europeu.

En una roda de premsa a Brussel·les, Borrell ha subratllat que "naturalment" Espanya condemna el veto als parlamentaris 'populars' i ha recordat que des del seu Ministeri s'han fet gestions per provar de "facilitar" la seva entrada al país, però ha volgut deixar clar que no viatjaven en nom d'una institució europea, sinó que es representaven "a si mateixos".

Preguntat per si no creu contradictori reconèixer el líder de l'oposició i president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, com a president encarregat de Veneçuela i, alhora, mantenir els canals diplomàtics oberts amb Caracas, el cap de la diplomàcia espanyola ha advertit que "no és un cas particular" i que la resta de països de la UE estan en la mateixa situació. "Tenim tot l'interès del món a mantenir la presència diplomàtica activa a Veneçuela", ha indicat Borrell, per després recordar l'elevat nombre de ciutadans espanyols que viuen en aquest país.

Malgrat treure ferro al veto, el ministre ha volgut subratllar que el Govern va fer "tot el possible" perquè deixessin entrar diumenge els eurodiputats del PPE. "Cal distingir entre una missió del Parlament europeu i un viatge que organitzen els eurodiputats representant-se a si mateixos o, en tot cas, representant als grups polítics als que pertanyen. No és el mateix", ha expressat Borrell.

Sobre les gestions que ha dut a terme Exteriors, Borrell ha dit que "en un determinat moment va semblar possible" que Caracas acceptés l'entrada de la delegació del PPE, però que finalment es va frustrar; i ha afegit que si tornen a intentar el viatge, el seu departament repetirà els esforços per provar d'afavorir-lo.

El cap de la diplomàcia espanyola també ha confirmat que aquesta mateixa setmana viatjarà un equip "tècnic" del grup de contacte internacional a Veneçuela, un instrument que Borrell ha lamentat que no s'hagi creat fins que "el llop tenia les orelles tan grans que era impossible no veure-les".